Grlić Radman u Kišinjevu podržao teritorijalni integritet Moldavije

01.02.2022.

23:56

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT/Hina

Gordan Grlić Radman u službenom je posjetu Moldaviji

Gordan Grlić Radman u službenom je posjetu Moldaviji

Foto: Twitter / MVEP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u službenom je posjetu Moldaviji. U Kišinjevu je podržao teritorijalni integritet zemlje u međunarodno priznatim granicama. 

Pozvao je na miran i trajan dogovor za Pridnjestrovlje, odmetnuti teritorij na granici s Ukrajinom, koji uz prisutnost ruskih vojnika ima političku podršku Moskve.

- Ponovno potvrđujem podršku Hrvatske teritorijalnom integritetu i suverenitetu Moldavije u međunarodno priznatim granicama, rekao je hrvatski ministar na konferenciji za medije s kolegom Nicuom Popescuom.

U pregovorima o Pridnjestrovlju sudjeluju dvije strane te predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, Rusije, Ukrajine, Europske unije i SAD-a. 

Grlić Radman je podržao i europski put Moldavije. Moldavski ministar zahvalio je Hrvatskoj naglasivši da su Zagreb i Bruxelles uvijek bili uz Kišinjev u izazovnim vremenima, uključujući pandemiju COVID-a i energetsku krizu.

Govoreći o Pridnjestrovlju, Popescu je kazao kako je situacija u ovom trenutku komplicirana, no da bi bez europske podrške bila još kompleksnija. Naglasio je i da se Moldavija želi pridružiti Inicijativi triju mora u kojoj sudjeluje Hrvatska te da dvije države rade na konkretnim projektima u ruralnom i kulturnom turizmu. 

Dvojica ministara potpisala su memorandum o suradnji diplomatskih akademija dvaju ministarstava, podsjetivši da se ove godine bilježi 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dviju država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!