11:56 / 15.11.2018.

Autor: V.K./Hina

Gruevski zatražio azil u mađarskom veleposlanstvu izvan Makedonije

Foto:Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto:Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski iskazao je u mađarskom veleposlanstvu izvan Makedonije namjeru da zatraži azil u Mađarskoj, a Budimpešta nema ništa s njegovim izlaskom iz Makedonije, objavila je mađarska vlada.
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski iskazao je u mađarskom veleposlanstvu izvan Makedonije namjeru da zatraži azil u Mađarskoj, a Budimpešta nema ništa s njegovim izlaskom iz Makedonije, objavila je mađarska vlada.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergely Gulyas nije htio reći u kojoj je zemlji Gruevski zatražio azil u Mađarskoj ili kako je došao do Ureda za imigraciju i azil u Budimešti, gdje je predao dokumente i saslušan je.

Gruevskom je naime još prošle godine oduzeta putovnica i bio je pod posebnim mjerama opreza.

Gulyas je također kazao da mađarska vlada dosad nije primila službeni zahtjev od Skoplja da izruči Gruevskog koji je u bijegu nakon presude na dvije godine zatvora zbog zlouporabe ovlasti.  Dodao je da će, ako se to dogodi, mađarska vlada djelovati u skladu sa zakonom.

Šef kabineta također je rekao da se tijekom svog boravka u Budimpešti Gruevski nije sastao s premijerom Viktorom Orbanom.

Mađarska vlada potvrdila je da je primila zahtjev za azil od Gruevskog. "Nikola Gruevski predao je molbu za azil nadležnim mađarskim vlastima", naveo je Ured premijera Viktora Orbana u priopćenju.

Makedonsko pravosuđe izdalo je uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu.

Negirajući pisanja pojedinih medija da je Gruevski u Mađarsku doputovao s bugarskom putovnicom, ministarstvo pravosuđa Bugarske objavilo je da Gruevski nije bugarski državljanin, nije podnio zahtjev za bugarsko državljanstvo, kao i da mu nije izdana bugarska putovnica.

Makedonski premijer Zoran Zaev zatražio je od Mađarske da ne pruža utočište "kriminalcima i da poštuje međunarodne običaje uskraćivanjem prihvata osoba osuđenih u nekoj pravnoj državi protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog".
"Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske", istaknula je mađarska vlada u priopćenju i zajamčila da će razmotriti molbu Nikole Gruevskog "s pravnog stajališta".

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016.

Brojni analitičari predviđaju da će Orban imati pravu veliku političku dilemu. 
Orban je proklamirani protivnik imigranata i azilanata, te se analitičari pitaju hoće li Gruevski imati "VIP-azilantski" tretman ili će ga zatvoriti.

Nikola Gruevski i Viktor Orban nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!