09:11 / 02.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Gruzijci glasuju na lokalnim izborima nakon uhićenja bivšeg predsjednika

Gruzijci izlaze na izbore

Gruzijci izlaze na izbore

Foto: Ilustracija / Shuttestock

Gruzijci u subotu izlaze na birališta da bi glasali na lokalnim izborima koji bi se mogli pretvoriti u neriješenu utrku između vladajuće i oporbene stranke, dan nakon uhićenja bivšeg predsjednika i opozicijskog političara Mihaila Saakašvilija.


Saakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. i koji je 2018. osuđen na zatvor u odsutnosti, uhićen je u petak nakon što se vratio u Gruziju i pozvao svoje pristaše da glasaju za oporbu i krenu u postizborne ulične prosvjede.

Gruzijske vlasti upozorile su da će biti uhićen ako se vrati, a predsjednica Salome Zourabišvili rekla je da neće pomilovati 53-godišnjeg bivšeg predsjednika nakon njegova uhićenja te ga je optužila da namjerno pokušava destabilizirati zemlju.

Izbori, koji uključuju glasanje za gradonačelnika glavnog grada Tbilisija, dobili su na važnosti uslijed mjesecima dugačke političke krize koja je eskalirala uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, nakon kojih je opozicija bojkotirala rad parlamenta.

Čelnik glavne opozicijske stranke, Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) koji je Saakašvili osnovao, uhićen je u veljači te pušten u svibnju nakon pritiska Europske unije da se dogovori sporazum o olakšavanju nesuglasica između vlade i te stranke.

Sporazum je propao tijekom ljeta kad se vladajuća stranka Gruzijski san povukla.

U sporazumu je bilo rečeno da bi Gruzijski san trebao raspisati prijevremene izbore ako ne uspije prikupiti 43 posto glasova na lokalnim izborima u subotu.

Nedavna anketa pokazala je da je podrška za Gruzijski san na 36 posto.

Iako je sporazum sada propao, politički analitičari kažu da glasanje može potaknuti prosvjede ako vladajuća stranka ne uspije prijeći prag zacrtan u sporazumu te odbije raspisati prijevremene izbore.

- Ako Gruzijski san ne postigne što je postigao na prethodnim parlamentarnim izborima, što je 48,22 posto, mogli bismo ponovno imati određene nemire, vjerojatno još jedan val političke krize, rekao je Soso Džamukašvili iz političke platforme Emerging Europe.

Prije nego što je uhićen i zatvoren, Saakašvili je rekao svojim pristašama da glasuju za UNM ili za bilo koju manju stranku koja oponira Gruzijskom snu i okupe se u središtu Tbilisija u nedjelju.

- Svi moraju izići na birališta i glasati i 3. listopada moramo popuniti Trg slobode. Ako bude 100 tisuća ljudi, nitko nas ne može poraziti, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!