09:36 / 23.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Gruzijska policija upala u urede glavne oporbene stranke i pritvorila čelnika

Gruzijska policija upala u urede oporbene stranke

Gruzijska policija upala u urede oporbene stranke

Foto: Irakli Gedenidze / REUTERS

Gruzijska policija upala je u urede stranke oporbenog čelnika Nike Melije te ga pritvorila rano u utorak, nekoliko dana nakon što je premijer dao ostavku zbog nesporazuma u vezi s odlukom o pritvoru poznatog političara.

Melia, čelnik oporbenog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM), optužen je da je poticao na nasilje na uličnim prosvjedima u lipnju 2019., što je on odbacio kao politički motiviranu odluku.


Sud u glavnom gradu Tbilisiju prošli tjedan naredio je pritvaranje Melije zbog toga što navodno nije platio jamčevinu. Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da odgađa izvršenje naredbe pritvaranja Melije nakon ostavke premijera Giorgija Gakharije


Snimke iz ureda UNM-a koje je objavio Sputnik Georgia pokazuju da se Melija zabarikadirao u prostoriju s nekoliko svojih pristaša, dok su se oporbeni aktivisti na ulicama sukobili s policijom.


- Pozivamo predstavnike obiju političkih opcija i njihove pristaše da prosvjeduju mirnim putem, da se suzdrže od nasilnih radnji i da se ne miješaju u odluke suda, Sputnik Georgia citirao je ministra vanjskih poslova, koji se osvrnuo na naredbu da se Melia pritvori.


Gakharia, koji je dao ostavku 18. veljače, rekao je da je njegova odluka potaknuta nesporazumom s njegovim vlastitim timom u vezi sa zatvaranjem Melije.


Gakharia je rekao da je Melijino zatvaranje neprihvatljivo ako izazove političke podjele u ovoj južnokavkaskoj zemlji s 3.7 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!