Gruzijski parlament odustao od zakona o "stranim agentima"

10.03.2023.

10:14

Autor: Hina/HRT/A.V.

Gruzijski parlament odustao od zakona o "stranim agentima"

Gruzijski parlament odustao od zakona o "stranim agentima"

Foto: IRAKLI GEDENIDZE / Reuters

Gruzijski parlament u petak je odbacio zakonski plan o "stranim agentima" koji je izazvao političku krizu i zaprijetio onemogućiti toj kavkaskoj državi izgradnju bližih veza s Europom.

Na sjednici parlamenta 35 zastupnika, od 36 koji su glasali, odbilo je u drugom čitanju tekst koji je bio u ponedjeljak prihvaćen u prvom čitanju što je dovelo do vala prosvjeda i serije osuda sa zapada.


Gruzijska vladajuća stranka Gruzijski san priopćila je u četvrtak da odustaje od prijedloga zakona o "stranim agentima" nakon dviju noći nasilnih prosvjeda protiv onoga za što protivnici kažu da je autoritaran zaokret inspiriran Rusijom koji ugrožava nade u priključenje zemlje Europskoj uniji.


Unatoč toj objavi, tisuće ljudi ponovno su izašle u četvrtak navečer na ulice Tbilisija.


Predloženi zakon primorao bi sve gruzijske organizacije koje iz inozemstva dobiju više od 20 posto svojih prihoda da se registriraju kao "strani agenti", a u protivnom bi bile kažnjene.


Prosvjednici su u četvrtak pozivali na održavanje sjednice parlamenta na kojoj bi se stvarno povukao zakon koji je prošao prvo čitanje.


Gruzija, bivša sovjetska republika, službeno se želi pridružiti Europskoj uniji i NATO-u.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!