23:53 / 31.03.2020.

Autor: HRT/Hina

Guterres: Covid-19 je najgora svjetska kriza nakon 1945.

Ilustracija, foto: Stefan Jeremiah/REUTERS

Ilustracija, foto: Stefan Jeremiah/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Guterres smatra da je međunarodna zajednica još daleko od globanog sustava koji bi pomogao zemljama u razvoju u eliminiranju bolesti.
Pandemija Covida-19 najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dodao da strahuje od još više sukoba u svijetu.

Na pitanje zašto misli da se radi o najgoroj svjetskoj krizi od osnivanja UN-a prije 75 godina, odgovorio je da se radi o kombinaciji bolesti koja prijeti svima i njezina učinka na gospodarstvo.

- Opasnost sve veće nestabilnosti, povećanog nasilja čini ovu krizu najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata. To je kriza koja zahtijeva jači i učinkovitiji odgovor koji je moguć samo uz solidarnosti i udruživanje svih, uz odstajanje od političkih igara i uz puno razmijevanje da je čovječanstvo na kocki, kazao je Guterres.

Guterres smatra da je međunarodna zajednica još daleko od globanog sustava koji bi pomogao zemljama u razvoju u eliminiranju bolesti. 

- Napredujemo polako u dobrom smjeru, ali trebamo se ubrzati i činiti više ako želimo pobijediti bolest i podržati ugrožene, naglasio je.

UN je  osnovao novu zakladu za zemlje u razvoju nakon što je prošlog tjedna uputio poziv na donacije za siromašne i zemlje u sukobu.

- Osim tradicionanih pomoći bogatih zemalja siromašnima, moramo pronaći inovativne finacijske instrumente koji će omogućiti da se osposobe zemlje u razvoju za odgovor na krizu. Jer bi se pandemija mogla vratiti kao bumerang bogatim zemljama iz siromašnih, posebno preko Afrike, upozorava Guterres strahujući da bi Covid-19 milijune ljudi mogao stajati života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!