16:56 / 13.04.2018.

Autor: I.M./D.P./HRT

Guterres: Hladni rat se vratio, stanje na Bliskom istoku pretvorilo se u kaos

-

-

Foto: - / -

U tijeku je hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, sazvana na zahtjev Rusije, a tema je sirijska kriza.
U tijeku je hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, sazvana na zahtjev Rusije, a tema je sirijska kriza. Hladni rat se vratio, a stanje na Bliskom istoku pretvorilo se u kaos upozorio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, pozivajući Washington i Moskvu na smirivanje odnosa. 

Međunarodni stručnjaci stigli su u Siriju i sutra će u Dumi početi istragu o tome je li se režim Bašara al-Assada koristio kemijskim oružjem, odnosno klorinom.

I dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio kako za to postoje dokazi, ruski je šef diplomacije Sergej Lavrov novinarima rekao da Moskva ima dokaze da su obavještajne agencije države koja sada želi voditi rusofobnu kampanju pomogle u lažiranju kemijskog napada. Dodao je da ultimatumi i prijetnje ne pomažu dijalogu.

"Imamo nepobitne dokaze da je ovo bila samo još jedna izvedba u kojoj su sudjelovale specijalne službe jedne države koja trenutačno predvodi u rusofobnoj kampanji. Čak i najmanja pogrešna procjena oko Sirije dovest će do novih valova migranata u Europu i drugih događaja koji nisu potrebni ni s naše strane niti od naših europskih susjeda, a to bi samo koristilo onima koji su zaštićeni oceanom i kontinuirano se trude potaknuti regiju kako bi unaprijedili svoje geopolitičke ciljeve", rekao je Sergej Lavrov.

"Naš predsjednik nije još donio odluku o mogućoj akciji u Siriji. Odluče li Sjedinjene Države i njihovi saveznici djelovati, bit će to radi obrane načela s kojima smo svi suglasni. Ovo nije bio prvi put da se sirijski predsjednik Bašar al-Asad koristi kemijskim oružjem, već pedeseti", kazala je veleposlanica SAD-a pri UN-u Nikki Haley.
Trump se sastao sa savjetnicima - nema odluke o Siriji

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!