20:27 / 20.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Guterres odvojeno pozvao Zelenskog i Putina da ga prime

Antonio Guterres

Antonio Guterres

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je odvojenim pismima predsjednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog da ga prime i razgovaraju o postizanju mira nakon invazije Moskve na susjeda, rekao je u srijedu glasnogovornik. 

Stalnim misijama Rusije i Ukrajine u utorak poslijepodne predana su odvojena pisma u kojima se Putina poziva da primi Guterresa u Moskvi, a Zelenskijeg da ga primi u Kijevu, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric.


- Glavni tajnik je rekao da bi u ovom trenutku velike opasnosti i posljedica želio razgovarati o hitnim koracima za postizanje mira u Ukrajini i budućnosti multilateralizma na temelju Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava, rekao je Dujarric. 


Guterres je u utorak pozvao na četverodnevni prekid vatre do pravoslavnog Uskrsa kako bi se omogućila sigurna evakuacija civila iz zona sukoba i dostavila humanitarna pomoć u teško pogođena područja. 


U ruskoj invaziji na Ukrajinu, najvećem napadu na europsku državu od 1945., ubijene su i ranjene tisuće ljudi.


Humanitarnu pomoć u Ukrajini danas treba više od 12 milijuna ljudi, rekao je Guterres. 


Od početka svoje "specijalne vojne operacije za demilitarizaciju Ukrajine", Rusija je bombardirala gradove do ruševina i stotine tijela civila pronađena su u gradovima iz kojih su se povukle ruske snage. No Moskva niječe ciljanje civila i tvrdi, bez navođenja dokaza, da su zločini inscenirani. 


Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Putina za ničim izazvanu agresiju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!