Guterres osudio Talibane zbog zabrane rada ženama za UN

05.04.2023.

18:08

Autor: Hina/HRT/D.S.

Antonio Guterres

Antonio Guterres

Foto: Eduardo Munoz / REUTERS

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres snažno je osudio odluku talibanskih vlasti da zabrane afganistanskim ženama da rade za UN i zatražio da se ta odluka odmah povuče, priopćio je njegov glasnogovornik.

- Ovo je kršenje neotuđivih temeljnih ljudskih prava žena, rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric.


- Žensko osoblje je ključno za rad Ujedinjenih naroda, uključujući u pružanju pomoći u spašavanju života. Provedba ove odluke naštetit će Afganistancima od kojih njih milijun treba tu pomoć, dodao je.


Od svrgavanja prozapadne vlade 2021., talibanska administracija pojačala je kontrolu nad pristupom žena javnom životu, uključujući i zabranu ženama da pohađaju sveučilišta i zatvaranje srednjih škola za djevojčice.


U prosincu, talibanske vlasti zabranile su rad većini ženskih zaposlenica u nevladinim udrugama.


Restrikcije se prvotno nisu odnosile na Ujedinjene narode i neke druge međunarodne organizacije.


Talibanska administracija, koja je preuzela vlast nakon što su se američke snage povukle iz Afganistana nakon 20 godina rata, rekla je da poštuje prava žena u skladu sa svojom strogom interpretacijom islamskog zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!