07:20 / 04.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Guterres pozvao na "siguran" i "dostojanstven" povratak izbjeglica u Nigeriju

Antonio Guterres

Antonio Guterres

Foto: Afolabi Sotunde / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u utorak na "siguran" i "dostojanstven" povratak raseljenih osoba u Nigeriju, u prigodi posjeta sjeveroistoku zemlje, gdje već deset godina traje džihadistička pobuna.

- Rješenje je stvoriti sigurne uvjete, uvjete za razvoj kako bi se mogli vratiti kući sigurno i dostojanstveno, rekao je Guterres na tiskovnoj konferenciji.


UN-ov glavni tajnik koji je u utorak poslijepodne stigao u Majduguri, u državi Bornu, središtu džihadističke pobune, dao je ovu izjavu nakon posjeta izbjegličkom kampu.


Odgovarajući na novinarsko pitanje, Guterres je rekao: "Naravno da uvjeti u izbjegličkom naselju (...) nisu dobri. Bio sam Visoki povjerenik za izbjeglice. Nikad nisam vidio izbjeglički kamp u kojem bih htio živjeti sa svojom obitelji".


"Eto zašto činimo ono što moramo u vezi s humanitarnom pomoći tim kampovima", pazeći uostalom da osiguramo razvoj i sigurnost, dodao je.


UN-ov glavni tajnik je, bez novinarske pratnje, posjetio kamp za preodgoj bivših džihadističkih boraca. Zauzeo se za "povratak u društvo onih koji su, u trenutku očaja, postali teroristi i koji sada žele biti građani" koji će se zauzimati za mir.


Prije polaska u Nigeriju, Guterres je tijekom dopodneva posjetio izbjeglice i raseljene osobe na zapadu Nigera. Obilazak tog dijela Afrike treba završiti u srijedu.


Krajem ožujka više od 4.000 Nigerijaca koji su bili izbjegli pred nasiljem džihadističkih skupina Islamske države i Boko Harama, vratili su se kući unatoč nesigurnosti.


U džihadističkoj pobuni koja je 2009. izbila na sjeveroistoku, poginulo je više od 40.000 ljudi, a 2,2 milijuna je raseljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!