Guterres: Pretjerana zarada na fosilnim energentima je nemoralna

03.08.2022.

21:49

Autor: HRT/Hina/AFP

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Foto: David 'Dee' Delgado / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kritizirao je pohlepu velikih naftnih i plinskih kompanija koje ostvaruju rekordnu zaradu preko leđa najsiromašnijih zahvaljujući krizi koju je prouzročio rat u Ukrajini, pozivajući vlade da ih oporezuju.

- Nemoralno je da naftne i plinske kompanije ostvaruju rekordnu zaradu zahvaljujući ovoj energetskoj krizi, preko leđa najsiromašnijih stanovnika i zajednica, pri čemu klima plaća golemu cijenu, rekao je Antonio Guterres na tiskovnoj konferenciji u prigodi objavljivanja trećeg UN-ova izvješća o međunarodnim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

Pozivam sve vlade da oporezuju pretjeranu zaradu i iskoriste taj novac za pomoć najranjivijima u ovim teškim vremenima, dodao je, ocijenivši da su najveće naftne i plinske tvrtke u prvom tromjesečju 2022. zaradile gotovo 100 milijarda dolara. Pozivam ljude da pošalju jasnu poruku industriji fosilnog goriva i njezinim financijašima: ta smiješna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najranjivije uništavajući naš jedini zajednički dom, planet, istaknuo je Guterres.

Nakon prošle analize u lipnju, utjecaj krize kupovne moći osjeća se dublje i šire u svijetu, ističe se u izvješću.

Ujedno se upozorava da bi do kraja 2022. oko 345 milijuna ljudi u 82 zemlje moglo naći u situaciji prehrambene nesigurnosti, što je 47 milijuna više zbog ovog rata. U tom smislu u izvješću koje se napose bavi velikom energetskom krizom, poziva se vlade da prepoznaju najranjivije stanovnike i omoguće im pristupačne energente.

Kako bi se uhvatilo u koštac s krizom a da se ne dovedu u pitanje obveze glede ublažavanja klimatskih promjena, napose se poziva vlade da poduzmu korake radi smanjenja potražnje za energentima (štednja grijanja i klimatizacije, smanjenje zračnog prometa, obnova zgrada) i ubrzaju razvoj obnovljivih izvora energije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!