Guterres: Sudanski premijer "mora odmah biti oslobođen"

26.10.2021.

18:26

Autor: V.K./Hina/HRT

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a

Foto: Justin Lane / Pool via REUTERS

Sudanski premijer i drugi dužnosnici "nezakonito pritvoreni moraju odmah biti pušteni", zatražio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i osudio "umnožavanje" državnih udara u svijetu i "potpuno nekažnjavanje" njihovih vojnih počinitelja.

- Velike geopolitičke podjele koje sprečavaju Vijeće sigurnosti da poduzme snažne mjere, pandemija, gospodarske i socijalne poteškoće pridonose da se vojni šefovi smatraju nedodirljivima i da mogu raditi što žele jer im se ništa neće dogoditi, izjavio je na konferenciji za novinare.

- Pozivam velike sile da se sastanu radi jedinstva Vijeća sigurnosti kako bi se osiguralo učinkovito odvraćanje te epidemije državnih udara u Aziji i Africi, nastavio je Guterres.

- Utvrdili smo da nije bilo odvraćanja u Mijanmaru i u nekoliko afričkih zemalja, dodao je aludirajući na Gvineju i Mali.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda trebaju se hitno sastati iz zatvorenih vrata u vezi Sudana u utorak u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu na traženje Velike Britanije, Irske, Norveške, Sjedinjenih Država i Francuske. Meksiko, Kenija, Niger, Tunis i Sveti Vincent i Grenadini, nestalne članice Vijeća podržale su sazivanje tog sastanka.

Od ponedjeljka se pregovara o usvajanju deklaracije, ali nije sigurno hoće li Rusija i Kina ratificirati njezino odobrenje, rekli su diplomati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!