14:11 / 18.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Guterres: Svijet će platiti visoku cijenu za nedostatak jedinstva vezano za COVID-19

Foto: Michael Kappeler/Pool via REUTERS

Foto: Michael Kappeler/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

U video poruci, Guterres je pozvao zemlje da povećaju davanja za WHO, kako bi ta agencija UN-a mogla dati potporu zemljama u razvoju.
Koronavirus se uspio proširiti po cijelom svijetu jer zemlje nisu u borbi protiv njega bile ujedinjene, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

- Vidjeli smo nešto solidarnosti, ali vrlo malo jedinstva u našem odgovoru na covid-19, rekao je na počeku godišnjeg zasjedanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Zbog toga što su mnoge zemlje ignorirale preporuke WHO-a, "virus se proširio širom svijeta a sada kreće na jug, gdje bi njegov udar mogao biti još katastrofalniji".

U video poruci, Guterres je pozvao zemlje da povećaju davanja za WHO, kako bi ta agencija UN-a mogla dati potporu zemljama u razvoju.

- Nadam se da će potraga za cjepivom biti polazišna točka, dodao je.

Dvodnevna sjednica bit će posvećena borbi protiv koronavirusa od kojeg je u svijetu dosad umrlo preko 315.000 ljudi, a zaraženo je 4,730.000 ljudi.

Kina je na početku zasjedanja rekla da se slaže s "potpunom evaluacijom" svjetskog odgovora na koronavirus kada pandemija završi.

Predsjednik Xi Jinping u video poruci je istaknuo da je njegova zemlja, u kojoj se krajem 2019. koronavirus i pojavio, uvijek bila transparentna i odgovorna u svojem odgovoru na tu zdravstvenu krizu.

Xi je najavio da će Kina sudjelovati s dvije milijarde dolara kroz sljedeće dvije godine u globalnoj borbi protiv pandemije.

Novac nije namijenjen samo za zdravstvene mjere, već također i za pomoć u razvoju za pogođene zemlje, rekao je.

Xi je pozvao i druge zemlje da povećaju financiranje WHO-a.

- WHO bi trebao voditi globalni odgovor, rekao je.

SAD su najavile da neće više sudjelovati u financiranju WHO-a, ali je predsjednik Donald Trump u subotu otvorio mogućnost određenog financijskog doprinosa, ali u razini onoga koji daje Kina, odnosno oko 10 posto dosadašnjeg američkog sudjelovanja.

Šef organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus također bi trebao govoriti kao i brojni drugi šefovi država i vlada.

Unatoč nesuglasicama između Washingtona i Pekinga oko upravaljanja pandemijom korone, zemlje se nadaju da će se usvojiti rezolucija EU-a koja traži da se što prije pokrene "proces evaluacije" kako bi se analizirao međunarodni odgovor na pandemiju i mjere koje je poduzeo WHO.

Tekst poziva WHO da usko surađuje i s drugim organizacijama, poput one za zdravlje životinja jer se pokazalo da je moguće da je koronavirus sa životinja prešao na ljude.

Rezolucija traži i "univerzalan, hitan i ravnopravan" pristup svim potrebnim proizvodima u odgovoru na pandemiju i naglašava važnost širokog cijepljenja protiv covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!