19:59 / 03.12.2018.

Autor: T.V./HRT

Guterres: Svijet je u velikoj nevolji zbog klimatskih promjena

-

-

Foto: - / -

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je svijet u velikoj nevolji zbog klimatskih promjena. Događaju se brzo i moramo se s njima boriti prije nego bude prekasno. Za neke je zemlje to već pitanje života i smrti.
U Katowicama se održava UN-ova klimatska konferencija, nastavak Pariške na kojoj je dogovoren globalni sporazum o sprečavanju klimatskih promjena. Kao predstavnik stanovnika svijeta ondje je i poznati britanski tvorac emisija o prirodi sir David Attenborough.

"Klimatske promjene najveća su opasnost za Zemlju, a mogle bi izazvati propast civilizacije i istrebljenje prirodnog svijeta. Suočavamo se s katastrofom globalnih razmjera koje je izazvao čovjek. Ovdje sam kako bih dao glas svjetskom stanovništvu, izrazio našu zabrintost i sugestije. Naša je poruka jasna: vrijeme nam istječe", poručio je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je svijet u velikoj nevolji zbog klimatskih promjena. Događaju se brzo i moramo se s njima boriti prije nego bude kasno. Za neke je zemlje to već pitanje života i smrti.

U Katowice je stigao i Arnold Schwarzenegger, holivudska zvijezda i bivši guverener Kalifornije poznat po neumornoj borbi protiv klimatskih promjena. Rekao je da se u Americi, na razini gradova i država, radi odličan posao u tom pogledu, unatoč istupanju SAD-a iz klimatskog sporazuma. Podsjetio je da je Amerika više od Washingtona i jednog predsjednika. Zatražio je i da idući put na konferenciju o klimi budu pozvani predstavnici lokalnih zajednica.

Podsjetimo, SAD je prošle godine napustio Pariški sporazum, a uskoro će mu se priključiti i Brazil. Kada je riječ o Europi, ona je podijeljena u vezi s tim kako djelovati i što činiti. No čak se ni najveći zagovornici borbe za čistu klimu ne drže onoga što obećaju.

Konferencija u Katowicama trajat će dva tjedna, a očekuje se i dolazak 30-ak svjetskih čelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!