Guterres traži prekid ilegalne izraelske kolonizacije

22.02.2023.

19:05

Autor: Hina/E.P.C.

Guterres osudio terorizam na Zapadnoj obali

Guterres osudio terorizam na Zapadnoj obali

Foto: Tiksa Negeri / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio je prekid izraelske kolonizacije na okupiranim palestinskim teritorijima koju je nazvao ilegalnom. Osudio je terorizam dok se širi nasilje na Zapadnoj obali.

- Svako novo naselje nova je zapreka na putu mira. Svaka kolonizacijska aktivnost je nezakonita po međunarodnom pravu i mora prestati. Istodobno, poticanje na nasilje ne vodi nikamo. Ništa ne može opravdati terorizam od kojeg svi moraju odustati, poručio je Antonio Guterres govoreći na UN-ovu Odboru za prava palestinskog naroda.


Guterres je ocijenio da je situacija na okupiranom palestinskom teritoriju najopasnija posljednjih godina i kako je rekao s krajnjim napetostima u prilikama blokade izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.


- Naš prvi prioritet je spriječiti dodatnu eskalaciju, smanjiti napetost i uspostaviti mir, istaknuo je glavni tajnik u nazočnosti palestinskog veleposlanika u UN-u Riyada Mansoura.


Odbor za prava palestinskog naroda, osnovan 1975., sastao se u sjedištu UN-a u New Yorku u trenutku kada je, prema palestinskim izvorima, deset Palestinaca ubijeno i više od 80 ozlijeđeno u izraelskoj vatri u Nablusu, poprištu krvavih sukoba na sjeveru okupirane Zapadne obale. Riječ je o najsmrtonosnijem izraelskom upadu na Zapadnu obalu, barem od 2005.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!