13:40 / 26.04.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Guterres zatražio od Rusije prekid vatre u Ukrajini

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u Moskvi da se u Ukrajini mora proglasiti prekid vatre što je moguće prije.

- Iznimno smo zainteresirani da se pronađu načini da se stvori uvjeti za učinkovit dijalog, da se stvore uvjeti za prekid vatre što je moguće prije, da se stvore uvjeti za mirno rješenje, rekao je Guterres prije sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Premda je situacija u Ukrajini "složena i postoje različite interpretacije onoga što se događa", moguć je "ozbiljan dijalog o tome kako postupati da ljudske patnje budu što manje", dodao je.

Guterres će se tijekom dana sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim će posjetiti Kijev.

To je Guterresov prvi posjet Moskvi od početka ruske ofenzive 24. veljače.

U Kijevu su Guterresovu odluku da prvo posjeti Rusiju oštro kritizirali. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u takvom rasporedu "ne vidi nikakvu pravdu ni logiku".

Od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini UN se pokazao marginaliziran, a jedan od razlog je i to što je Rusija je uz Kinu, Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i njezina invazija izazvala je krizu među petorkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!