Guverner Teksasa zabranio nametanje obveze cijepljenja protiv COVID-a

12.10.2021.

07:41

Autor: HRT/Hina/D.M.

Punkt za cijepljenje

Punkt za cijepljenje

Foto: Lucy Nicholson / Reuters

Guverner Teksasa Greg Abbott izdao je izvršnu naredbu kojom je zabranio da tvrtke ili drugi subjekti pojedincima u toj državi nameću obvezu cijepljenja protiv COVID-a.

Tim se potezom republikanski guverner usprotivio predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, demokratu koji posljednjih mjeseci poziva poslodavce diljem zemlje da svojim zaposlenicima narede cijepljenje protiv koronavirusa ili im zaprijete otkazom.

- Cjepivo protiv koronavirusa je sigurno, učinkovito i naša je najbolja obrana protiv virusa, ali trebalo bi ostati dobrovoljno, a ne nametnuto, napisao je Abbot u izjavi.


U naredbi stoji da nijedan subjekt u Teksasu ne može tražiti dokaz o cijepljenju od nijednog pojedinca, primjerice od svojih zaposlenika ili kupaca.

Tehnološki giganti Facebook Inc i Google (Alphabet Inc) zatražili su od svojih zaposlenika posjedovanje potvrde o cijepljenju kako bi se mogli vratiti u svoje urede, a obje tvrtke zapošljavaju veliki broj ljudi u Teksasu. I zrakoplovna tvrtka American Airlines naredila je svojim zaposlenicima iz SAD-a da joj do 24. studenog moraju predočiti potvrdu o cijepljenju ili će dobiti otkaze. Nametnuli su obvezu cijepljenja za 60 tisuća svojih zaposlenika iz SAD-a, od kojih je oko 9 tisuća iz Teksasa.

Obveza cijepljenja postala je gorući politički problem u Sjedinjenim Državama, a mnogi konzervativci smatraju da je time država prekoračila svoje ovlasti, dok zagovornici obvezu vide kao ključnu u borbi protiv koronavirusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!