Wyoming donio zakon kojim zabranjuje korištenje pilula za pobačaj

18.03.2023.

08:58

Autor: V.K./HRT/Hina

Pilule za pobačaj

Pilule za pobačaj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Guverner američke savezne države Wyoming Mark Gordon u petak je potpisao zakon kojim se zabranjuje korištenje ili propisivanje pilula za pobačaj, koji je ovaj mjesec izglasan u državi kojom upravljaju republikanci.

Republikanac Gordon zakon je potpisao u vrijeme kada savezni sudac u državi Teksas razmatra zabranu abortivnog kemijskog sredstva mifepriston na nacionalnoj razini kao odgovor na tužbu skupina koje se protive pobačaju.

Srž zakona koji se sastoji od dvije stranice jest da nezakonitim čini propisivanje, dijeljenje, distribuciju, prodaju ili korištenje bilo kojeg sredstva u svrhu izazivanja ili obavljanja pobačaja.

Takozvane pilule za dan poslije, kontracepcijske pilule koje se izdaju na recept i upotrebljavaju nakon spolnog odnosa, a prije nego što se trudnoća može potvrditi, izuzete su iz zabrane.

Ova mjera također uključuje izuzeće za bilo kakav postupak nužan da bi se ženu zaštitilo od neposredne opasnosti koja bitno ugrožava njezin život ili zdravlje kao i za bilo kakvo liječenje prirodnog spontanog pobačaja prema trenutačno prihvaćenim medicinskim smjernicama.

Kršenje zakona će se smatrati kaznenim djelom, za koje se može odrediti zatvorska kazna do šest mjeseci ili novčana kazna do 9000 dolara.

Mjerom se određuje da žena nad kojom se kemijski pobačaj izvodi ili pokušava izvesti neće biti kazneno gonjena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!