Gvatemalski dužnosnici potvrdili Arevalov izbor, ali suspendirali njegovu stranku

29.08.2023.

10:00

Autor: V.K./HRT/Hina

Bernardo Arevalo

Bernardo Arevalo

Foto: Cristina Chiquin / REUTERS

Državno izborno povjerenstvo Gvatemale službeno je potvrdilo pobjedu ljevičarskog kandidata Bernarda Arevala na predsjedničkim izborima 20. kolovoza.

Progresivni borac protiv korupcije Arevalo, iz stranke Movimiento Semilla, pobijedio je u drugom krugu sa 60,91 posto glasova, objavilo je Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak.

Bivša prva dama Sandra Torres, koja dosad nije priznala poraz, ostvarila je 39,09 posto.

Međutim, ishod izbora je daleko od odlučenog.

Arevalova je stranka privremeno suspendirana na zahtjev suca neposredno prije objave konačnih rezultata.

Državno izborno povjerenstvo odlučilo je u ponedjeljak suspendirati stranku na neko vrijeme zbog navodnih nepravilnosti u njezinu osnivanju.

Stranka sada ima tri dana za podnošenje žalbe.

Isti suci koji su potvrdili Arevalovu pobjedu morat će odlučiti o budućnosti njegove stranke.

Izborni proces zasjenili su pokušaji političke elite i državnog odvjetništva da pravnim sredstvima zaustave uspon 64-godišnjeg Arevala.

Pet dana nakon drugog kruga, Torresina poražena stranka lijevog centra Nacionalno jedinstvo nade (UNE) već je dovela u pitanje prebrojavanje glasova.

Stranka je podnijela prijavu državnom odvjetništvu zbog navodne izborne prijevare.

Arevalo bi trebao preuzeti dužnost 14. siječnja kao nasljednik sadašnjegkonzervativnog predsjednika Alejandra Giammatteija, kojemu zbog ograničenja mandata nije bilo dopušteno da se ponovno kandidira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!