Gvineja Bisau: Predsjednik Embalo izbjegao puč

02.02.2022.

07:14

Autor: Hina/HRT/D.S.

Predsjednik Gvineje Bisau Umaro Sissoco Embalo

Predsjednik Gvineje Bisau Umaro Sissoco Embalo

Foto: Adrian Dennis / REUTERS

Predsjednik Gvineje Bisau Umaro Sissoco Embalo izbjegao je u utorak pokušaj puča, zadnji u nizu pučeva diljem Zapadne Afrike, i u kojemu je, po Embalovim tvrdnjama poginulo više osoba.

Predsjednik Embalo, bivši general koji je na čelo države došao 2020. godine, pojavio se u utorak navečer pred novinarima neozlijeđen i dobro raspoložen, nakon što je ostao s ministrima zatočen u vladinoj palači, iz koje se tijekom poslijepodneva čula pucnjava.


Ministri i predsjednik održavali su u vladinoj palači izvanrednu sjednicu, kada su ih napale naoružane osobe čiji motivi za napad još nisu poznati, prema iskazima svjedoka. 


- Htjeli su ubiti predsjednika Republike i cijeli kabinet, rekao je. Embalo nije rekao tko stoji iza pokušaja puča. 

- Sigurno su ga organizirali oni koji se protive odlukama koje sam donio, posebno onoj o borbi protiv trgovine drogom i korupcije, rekao je, govoreći o dobro pripremljenom i organiziranom, ali i izoliranom činu.


Kako je rekao, pet sati bili su izloženi pucnjavi u kojoj je bilo mnogo mrtvih.


Embalo je potvrdio i da ima i uhićenih.


Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (CEDEAO) osudila je pokušaj puča, dok je predsjednik Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat izjavio da je jako uznemiren.


Gvineja Bisau, država s približno dva milijuna stanovnika, koja graniči sa Senegalom i Gvinejom, doživjela je više državnih udara. Otkako je stekla neovisnost od Portugala 1974. nakon dugog rata za oslobođenje, doživjela je četiri puča, od kojih je zadnji bio 2012., te niz pokušaja puča i smjena vlada.


Od 2014. vlasti su se obvezale na ponovnu uspostavu ustavnog poretka. U zemlji vlada endemska korupcija i raskrižje je za trgovinu kokaina između Latinske Amerike i Europe.


Od početka 2020. na vlasti je Umaro Sissoco Embalo, bivši general nakon pobjede na predsjedničkim izborima kojih rezultate osporava Afrička stranka neovisnosti Gvineje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!