19:17 / 22.04.2018.

Autor: I.B./HRT

Haag: žalbeni postupak u predmetu Karadžić

-

-

Foto: - / -

U prvostupanjskoj presudi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, Haški je sud 2016. Radovana Karadžića osudio na 40 godina zatvora.
Pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove u Haagu u ponedjeljak počinje rasprava po žalbama tužiteljstva i bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Haški sud Karadžića je 2016. osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločine počinjenih u BiH. Karadžić traži ukidanje prvostupanjske presude, dok tužitelji traže da mu se kazna preinači u doživotni zatvor.

Optužnicu protiv Karadžića Haški je sud podigao u srpnju 1995., nakon zločina u Srebrenici. Karadžić se tada povukao iz javnog života, pod prisilom je odstupio s dužnosti predsjednika Republike Srpske i ubrzo mu se gubi svaki trag. Skrivao se do uhićenja u ljeto 2008. u Beogradu gdje je živio pod imenom Dragan Dabić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!