Haiti zatražio vojnu pomoć od SAD-a i UN-a

07:20 / 10.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Port-au-Prince: građani traže azil u veleposlanstvu SAD-a

Port-au-Prince: građani traže azil u veleposlanstvu SAD-a

Foto: Ricardo Arduengo / REUTERS

Haićanske vlasti zatražile su od Sjedinjenih Država i UN-a slanje vojnih trupa na Haiti kako bi pomogle osigurati važna strateška mjesta u zemlji nakon atentata na predsjednika Jovenela Moisea.

- Nakon atentata na predsjednika, mislili smo da bi plaćenici mogli uništiti određenu infrastrukturu kako bi stvorili kaos u zemlji. Tijekom razgovora s američkim državnim tajnikom i UN-om podnijeli smo ovaj zahtjev, kazao je ministar Mathias Pierre.


- Bili smo u situaciji kada smo vjerovali da bi luka, aerodrom i energetska infrastruktura mogle biti meta, dodao je Pierre.


Američki State Department potvrdio je putem glasnogovornika da je haićanska vlada "zatražila sigurnosnu i istražnu pomoć". SAD će pomoći u istrazi ubojstva haićanskog predsjednika, međutim SAD u ovom trenutku ne planira pružiti vojnu pomoć Haitiju, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije.


Sjedinjene Države su najavile kako će na Haiti što prije poslati visoke dužnosnike iz FBI i Odjela za nacionalnu sigurnost (DHS) kako bi procijenili situaciju i vidjeli kako najbolje mogu pomoći, priopćila je Bijela kuća.


Šef kolumbijske nacionalne obavještajne uprave i obavještajni direktor nacionalne policije također će s Interpolom otputovati na Haiti kako bi pomogao u istragama, rekao je u petak kolumbijski predsjednik Ivan Duque.


Diplomatski izvor u UN-u ranije je rekao da su vlasti Haitija podnijele ovaj zahtjev kako bi zaštitile zračnu luku i naftne instalacije, ali da je u tu svrhu potrebna rezolucija Vijeća sigurnosti.


Prema službenom priopćenju, pedesettrogodišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.


Motiv ubojstva još nije službeno iznesen, no Moise je od preuzimanja dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.


Haićanske su vlasti priopćile da je među naoružanim komandosima koji su ubili Moisea bilo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija. Sedamnaest muškaraca zarobljeno je, trojica su ubijena, a osam je na slobodi, navodi haićanska policija, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubojstva.


Privremeni premijer Claude Joseph pozvao je na smirivanje situacije i proglasio izvanredno stanje u cijeloj zemlji.


To izvanredno stanje uključuje zabranu okupljanja i upotrebu vojske u policijske svrhe, kao i još neka proširenja izvršnih ovlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!