13:01 / 25.08.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Hamas poziva na nove prosvjede u Gazi protiv izraelske blokade

Prosvjedi u Gazi

Prosvjedi u Gazi

Foto: Raneen Sawafta / REUTERS

Islamistički palestinski pokret Hamas i druge skupine u Pojasu Gaze pozvali su u srijedu na prosvjede kod ograde na granici s Izraelom protiv izraelske blokade Gaze.

Po službenim izvješćima, 41 Palestinac i jedan izraelski pogranični čuvar ozlijeđeni su u subotu u sukobima između Palestinaca i izraelskih vojnika. Izraelske zračne snage napale su Hamasove položaje u Gazi, po izraelskim vojnim izvorima.

Sukobi su bili najnasilniji od 2019. kada su Palestinci održali posljednje tjedne prosvjede protiv blokade i za pravo Palestinaca na povratak u područja iz kojih su morali pobjeći 1948. kada je utemeljen Izrael.

U svibnju, izraelska vojska i palestinski militanti vodili su 11-dnevni sukob u kojem je poginulo 13 ljudi u Izraelu i 255 u Pojasu Gaze, po službenim podacima dviju strana.

Izrael od 2007. drži Pojas Gaze pod strogom blokadom, prisiljavajući je da se oslanja na Egipat za hranu i lijekove. Na tom području živi nešto preko dva milijuna ljudi, većinom jako teško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!