15:32 / 03.11.2018.

Autor: V.K./Hina

Hamnei: Američke sankcije protiv Irana 'uzaludan pokušaj'

-

-

Foto: - / -

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je kako politika američkog predsjednika Donalda Trumpa nailazi na protivljenje diljem svijeta, te da su američke sankcije protiv Irana još jedan uzaludan pokušaj paraliziranja njegove zemlje.
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je kako politika američkog predsjednika Donalda Trumpa nailazi na protivljenje diljem svijeta, te da su američke sankcije protiv Irana, koje će biti uvedene, još jedan uzaludan pokušaj paraliziranja njegove zemlje.

On je istaknuo kako su američke sankcije do sada potaknule Iran da bude što neovisniji.

"SAD to pokušava 40 godina, ali svih tih godina, Iran je bio pobjednik, a SAD gubitnik", rekao je.

Američke sankcije proteklih desetljeća potaknule su Iran da sam proizvodi mnogu robu i prema tome postane neovisan i samodostatan, rekao je Hamnei.

Kazao je također kako američke politike nailaze na protivljenje u cijelom svijetu.
"Svijet se protivi svakoj Trumpovoj odluci", rekao je tijekom sastanka s tisućama studenata.

"Ovaj novi američki predsjednik... diskreditirao je ono malo što je ostalo od prestiža Sjedinjenih Država i demokracije", poručio je Hamnei na Twitteru. "Moć prisile SAD-a putem njegove gospodarske i vojne sile također je u padu", dodao je.

SAD se u svibnju jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. koji bi ga trebao spriječiti da razvije nuklearno oružje i prekinuti međunarodnu izolaciju zemlje.

SAD je početkom kolovoza počeo vraćati sankcije Iranu, a novi krug sankcija, usmjeren protiv iranskog energetskog sektora, brodogradnje, pomorskog prijevoza i bankarstva, stupa na snagu u ponedjeljak.

Unatoč tome, Trump ponavlja da je spreman pregovarati s iranskim čelnicima o novom sporazumu na osnovi 12 američkih uvjeta koji uključuju puno stroža ograničenja za iranski nuklearni program, prekid razvoja projektila te "destabilizirajućeg" djelovanja na Bliskom istoku.

Iran to, međutim, odbija. "Neće biti pregovora sa Sjedinjenim Državama", rekao je u kolovozu Hamnei.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će osam država biti izuzeto iz novih američkih sankcija protiv Irana i da će smjeti nastaviti uvoziti iransku naftu.
Nije rekao koje, ali je kazao da EU kao cjelina neće biti izuzet.

Turska je kazala, da je od Washingtona dobila prve signale da će biti izuzeta, ali još čeka pojašnjenje.

Američki ministar financija Steven Mnuchin, rekao je da će na 'crni' popis biti stavljeno 700 imena, ljudi i tvrtki, što je 300 više od onih koja su s njega skinuta 2015.

Zatražio je i da globalna financijska mreža SWIFT prekine veze s iranskim financijskim institucijama, zaprijetivši joj u protivnom također sankcijama.
"Cilj je da se režimu uskrate prihodi koje koristi kako bi sijao smrt i uništavanje širom svijeta", rekao je Pompeo.

Indijski ministar za naftu Dharmendra Pradhan rekao je da će njegova zemlja i drugi vodeći uvoznici nafte biti izuzeti iz američkih sankcija.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da nije zabrinuto zbog predstojećih sankcija.
"Iran... neće dopustiti Trumpovom režimu, zbog kojeg je američka vanjska politika izgubila sva načela, da ostvari svoje nelegitimne ciljeve", poručilo je ministarstvo.

EU, Francuska, Njemačka i Velika Britanija u zajedničkoj su izjavi izrazili žaljenje zbog Trumpove odluke da uvede sankcije.

Iran je upozorio da bi se mogao povući iz nuklearnog sporazuma ako EU ne zaštiti njegove gospodarske interese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!