Hamneijev savjetnik: Teheran je "sposoban napraviti nuklearnu bombu"

17.07.2022.

17:40

Autor: V.K./HRT/Hina

Teheran može napraviti nuklearnu bombu

Teheran može napraviti nuklearnu bombu

Foto: IRGC/WANA / Handout via REUTERS

Teheran je tehnički u mogućnosti napraviti nuklearnu bombu, ali tek mora odlučiti hoće li je napraviti, rekao je Al Jazeeri viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hameneija u nedjelju.

- Za nekoliko dana bit ćemo u mogućnosti obogatiti uranij do 60 posto i jednostavno možemo proizvesti 90 posto obogaćenog uranija. Iran ima tehničke mogućnosti da proizvede nuklearnu bombu, no Iran nije odlučio napraviti bombu, rekao je Kamal Harazi.

Godine 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i svjetskim silama iz 2015. godine, prema kojemu je Iran obuzdao svoj rad na obogaćivanju uranija, što je potencijalni put do nuklearnog oružja, u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Oko godinu dana nakon Trumpove politike "maksimalnog pritiska" na Iran, Teheran je počeo kršiti ograničenja koja su dogovorena nuklearnim paktom.

Iran je dugo nijekao da želi proizvesti nuklearno oružje, rekavši da obogaćuje uranij samo za civilne energetske potrebe te da će prestati kršiti međunarodni sporazum ako SAD ukine sankcije i vrati se u sporazum.

Neizravni pregovori između Irana i administracije predsjednika Joea Bidena, kojima je cilj da se i Washington i Teheran vrate poštivanju nuklearnog sporazuma, u zastoju su od ožujka.

Harazi je rekao da Teheran nikad neće pregovarati o svom raketnom programu i regionalnoj politici, kao što zahtijeva Zapad i njegovi saveznici na Bliskom istoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!