08:17 / 12.04.2022.

Autor: HRT

Harkiv pod granatama: Zvali su me da idem u rat, iz škole da dođem

Rat u Ukrajini, Harkiv

Rat u Ukrajini, Harkiv

Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters/HRT

Ruske snage razmještaju se na istoku Ukrajine kako bi osvojile cijelu regiju Donbasa. Iz Stožera ukrajinske vojske poručili su da su spremni za veliku i vjerojatno odlučujuću bitku.

- Gradili smo ove kuće cijeli život, a sada je sve uništeno, kaže stanovnica Harkiva Ksenia Ustimenko. Stotine malih eksplozivnih naprava pronađene su u istočnom dijelu Harkiva. Riječ je o nagaznim minama, zabranjenima tzv. ugovorom iz Ottawe iz 1997. kako bi se smanjile civilne žrtve. "Oko 1 ujutro čuli smo neke čudne zvukove, nešto je zviždalo i utihnulo. Ujutro smo pronašli mnogo mina u našem dvorištu", priča Sergej, stanovnik Harkiva.

Regruti moblizirani ravno iz školskih klupa 

Zapadni vojni analitičari upozoravaju da se rat seli na istok i ulazi u novu fazu. Pješačke postrojbe Donecke Narodne milicije, uz potporu Rusa, napredovale su na lijevoj obali Mariupolja. Među njima ima i regruta koji su moblizirani ravno iz školskih klupa.

- Što da kažem, zvali su me da idem u rat, iz škole da dođem na regrutnu postaju. Nisam bježao od toga, kaže Vladislav Usovič, pripadnik tzv. Donecke Narodne milicije.

Ne nametne li Zapad ozbiljne sankcije Moskvi, Rusija bi se mogla ohrabiti i uporabiti kemijsko oružje. Sve dosadašnje sankcije, koje se ne odnose na naftu, u Moskvi se dočekuju sa smiješkom, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem redovitom obraćanju putem videoveze.

- Jedan od glasnogovornika okupatora poručio je da razmišljaju o upotrebi kemijskog oružja protiv branitelja Mariupolja. Mi to shvaćamo vrlo ozbiljno. Želio bih podsjetiti svjetske čelnike da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja ruske vojske već razgovaralo. Već tada je to značilo da na rusku agresiju treba reagirati oštrije i brže, poručio je.

Upozorenje Zelenskog dolazi samo nekoliko sati nakon što je postrojba Azov, koja brani Mariupolj, objavila da je nad gradom ispuštena supstancija nepoznatog podrijetla koja je kod vojnika i civila prouzročila neurološke smetnje. No, za sada nema sigurne potvrde tih navoda.

Alexander Dvornikov novi je zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini. Poznat je ne samo po golemom vojnom iskustvu stečenom u Siriji, nego i brutalnosti, upozorava Pentagon.

- On i drugi visoki ruski čelnici pokazali su u prošlosti zanemarivanje ratnih zakona i zakona o oružanim sukobima te brutalnost kojom provode i procesuiraju svoje operacije. Postoji evidencija o ruskoj brutalnosti prije Ukrajine, a to ste vidjeli svaki dan i u posljednjih 46 dana. Nažalost, možemo očekivati da će se te iste taktike, jednako zanemarivanje civila i civilne infrastrukture vjerojatno nastaviti jer se sada fokusiraju na geografski uže područje u Donbasu, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Vijeće sigurnosti: Silovanje kao metoda ratovanja

O silovanju kao metodi ratovanja raspravljalo se i na Vijeću sigunosti u UN-u. Posebno je teško stanje u okupiranim dijelovima u kojima žrtve nemaju nikakvu pomoć, izjavila je čelnica udruge za pomoć žrtvama silovanja.

- Žene i djevojke posebno su na udaru seksualnog nasilja i silovanja. Brojni slučajevi već su otkriveni i prijavljeni. Ali, nažalost, ovo je tek vrh ledenog brijega. Mnogi od ovih slučajeva teško ili nikada, nažalost, neće biti otkiveni jer su mnoge žrtve ubili ruski vojnici. Ruska vojska u Ukrajini koristi se nasiljem i silovanjem kao oružjem, poručila je predsjednica udruge "La Strada" Katerina Čerepka.

Ukrajinski veleposlanik u UN-u Sergija Kislitsja objavio je da su Rusi s područja Ukrajine odveli više desetaka tisuća djece. Time su prekršili članak 7. Konvencije UN-a o pravima djeteta i članak 49. Četvrte Ženevske konvencije.

- Želio bih upozoriti Vijeće sigurnosti da su osvajači već odveli više od 121.000 djece iz Ukrajine. Rusija je izradila nacrt zakona kojim se pojednostavnjuje i ubrzava postupak za posvajanje te djece, kako siročadi, tako i one koja imaju roditelje i ostalu rodbinu. Većina te djece oteta je iz Mariupolja u Donecku i ruski grad Taganrog, dodao je.

Europol je počeo veliku operaciju nazvanu Oskar. Na meti inspektora bit će provjera imovine ruskih pojedinaca i tvrtki kojima su uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!