Harry nazvao novinare tabloida kriminalcima

29.03.2023.

08:22

Autor: HRT/Hina/Reuters

Princ Harry

Princ Harry

Foto: Hannah McKay / REUTERS

Britanski princ Harry optužio je na sudu Buckinghamsku palaču da mu je zatajila informacije o hakiranju telefona i rekao da mu je cilj razotkriti navodno zlodjelo kriminalaca iz tabloida zbog ljubavi prema svojoj zemlji.

Harry i još šestero osoba tuže Associated Newspapers, izdavača Daily Maila, zbog hakiranja telefona i drugih povreda privatnosti. U priopćenju za medije, Harry je istaknuo da želi pozvati Associated Newspapers na odgovornost za "dobrobit svih".

- Britanska javnost zaslužuje znati puni razmjer ovog zataškavanja i osjećam da je moja dužnost to razotkriti, rekao je.

- Dokazi koje sam vidio pokazuju da su novinari Associateda kriminalci s novinarskim moćima što bi trebalo brinuti svakoga od nas, dodaje Harry.

Uz mlađeg sina kralja Charlesa III., pjevač Elton John, njegov suprug Davir Furnish, glumice Sadie Frost i Liz Hurley, Doreen Lawrence čiji je sin ubijen u rasističkom napadu i bivši parlamentarni zastupnik Simon Hughes tuže Associated.

Tvrde da su bili žrtve brojnih nezakonitih radnji koje su proveli novinari ili privatni istražitelji, a Associated poriče sve optužbe.

Harry je rekao da je jedva bio svjestan hakiranja telefona 2005. kad se saznalo da su kraljevski dopisnik i privatni istražitelj koji je radio za ugašeni tabloid News of the World, dio News Group Newspapers (NGN) Ruperta Murdocha, ciljali na telefone kraljevskih pomoćnika.

- Postao sam svjestan da imam tvrdnju koju mogu iznijeti protiv NGN-a 2018., navodi se u Harryjevom priopćenju. Institucija mi je bez sumnje dugo vremena skrivala informacije o NGN-ovom hakiranju telefona, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!