Harvard: Plenković se sastao s nadarenim hrvatskim studentima

22.09.2022.

12:08

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Harvard: Plenković se sastao s nadarenim hrvatskim studentima

Harvard: Plenković se sastao s nadarenim hrvatskim studentima

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravak u New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a, koristi za susrete s tamošnjim Hrvatima kojih je, prema procjenama, više od milijun i dbjesto tisuća. Jučer je u Bostonu posjetio studente Harvarda, a danas će se u Pittsburghu susresti s najbrojnijom hrvatskom zajednicom.

Jedno od najuglednijih američkih sveučilišta osnovano je prije 386 godina kao prvi koledž u jednoj američkoj koloniji. Ovdje je diplomiralo osam predsjednika SAD-a. Na Harvardu se školuje oko devetnaest tisuća studenata. Među njima je i desetak nadarenih studenata iz Hrvatske.

- Ja sam iz Metkovića. U srednjoj školi sam se bavio robotikom i fizikom, i išao sam na natjecanja i mislim da sam zbog toga upao, rekao je student druge godine dodiplomskog studija Nikola Jurković.

Andreja Plenkovića zanimao je njihov akademski put, a i oni su imali pitanja za premijera.

- Što mene zanima je kako je to zapravo voditi našu lijepu državu, eto to me baš zanima, istaknula je studentica prve godine dodiplomskog studija Lara Pičuljan.

- Voljela bih mu reći da smo ovdje zaista vrlo zadovoljni sa znanstvenom scenom i da pratimo znanstvenu scenu u Hrvatskoj i da se nadamo jednog dana vratiti i postati dio znanstvene zajednice, dodala je doktorandica molekularne biologije, Ena Orešković.

Na Institutu za politiku Sveučilišta Harvard hrvatski je premijer iznio svoja razmišljanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Zaoštravanje krize čiji se kraj nakon sedam mjeseci rata ne nazire glavna je tema i njegovih sastanaka na Općoj skupštini UN-a gdje je razgovarao i s kanadskim premijerom Trudeauom, te slovenskim predsjednikom Pahorom.

- Nitko ovdje niti podcjenjuje situaciju niti je precjenjuje. Sve analize i nas i naših kolega pokazuju da je ključno zadržati jedinstvo i čvrst odgovor, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Nakon Harvarda, premijer Plenković putuje u Pittsburgh. Tamo će posjetiti najveću i najstariju organizaciju hrvatskog iseljeništva u SAD-u i Kanadi, Hrvatsku bratsku zajednicu. Organizacija koja je ispisala povijest Hrvata u ovom dijelu svijeta danas broji više od pedeset tisuća članova i raspolaže kapitalom od petsto milijuna dolara, poručila je iz Bostona HTV-ova dopisnica Branka Slavica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!