Thaci se izjasnio da nije kriv za zločine, pred sudom prosvjedi

03.04.2023.

Zadnja izmjena 10:28

Autor: Hina/HRT/D.M.

Thaci se izjasnio da nije kriv za zločine, pred sudom prosvjedi

Thaci se izjasnio da nije kriv za zločine, pred sudom prosvjedi

Foto: P. van de Wouw/K. van Weel / Reuters

Bivši gerilac i kosovski predsjednik Hashim Thaci, junak među svojim sunarodnjacima zbog predvođenja ustanka protiv srbijanske vlasti 1998-99. koja je u konačnici dovela do neovisnosti Kosova, izjasnio se u ponedjeljak da nije kriv po svim točkama optužnice, na početku suđenja za ratne zločine pred posebnim sudom u Den Haagu. Ispred suda prosvjedovali su Thacijevi pristaše. 

Galerija
Prosvjed Thacijevih pristaša pred Sudom, Foto: Piroschka van de Wouw /REUTERS
Prosvjed Thacijevih pristaša pred Sudom , Foto: Prosvjed Thacijevih pristaša pred Sudom /REUTERSProsvjed Thacijevih pristaša pred Sudom, Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERSProsvjed Thacijevih pristaša pred Sudom , Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

- Politika koju su optuženi provodili cijelo to vrijeme rezultirala je privođenjem protivnika, zlostavljanjem, mučenjem, a katkad i ubojstvima. Optužba namjerava dokazati stotine slučajeva privođenja diljem Kosova, često praćenih strašnim zlostavljanjem, i više od stotinu ubojstava, poručio je, među ostalim tužitelj.

- Razumijem optužnicu i u potpunosti nisam kriv, kazao je Hasim Thaci sucima.


Za što se terete Thaci i trojica suradnika 


Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Den Haagu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.

Bivši 54-godišnji predsjednik i bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanja optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu. Uz njega s istom optužnicom suočavaju se i trojica njegovih najbližig suradnika, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta - Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi.

Suđenje je počelo uvodnim riječima tužiteljstva, nakon čega će u naredna tri dana govoriti odvjetnici obrane i predstavnik Vijeća žrtava rata Kosova. Sva četvorica su optužena za "udruženi zločinački poduhvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sustavni, napadi" na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK.


Prosvjedi u Prištini


Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Prištini u znak potpore bivšem predsjedniku i trojici suoptuženika. Za njih su bivši gerilci heroji. Prosvjednici su došli iz svih dijelova Kosova u Prištinu i nosili transparente na kojima je među ostalim pisalo: "Pravda a ne politika" ili "Naša se povijest ne može ponovno pisati". 


- S njima smo zauvijek. Uopće ne sumnjamo da će se vratiti kao pobjednici, na isti način kao što su se vratili kao osloboditelji jer oni su živući heroji, rekao je Memli Krasniqi, šef Demokratske stranke Kosova. 


Uoči početka suđenja diljem Kosova su osvanuli plakati s fotografijama Thacija i bivšeg predsjednika parlamenta Veselija, uz natpise "Heroji rata i mira". No, s druge strane, ima i onih koji se nadaju da je suđenje posljednja prilika da saznaju što se desilo njihovim bližnjima.

Specijalni sud za Kosovo osnovan je 2015. i isključivo se bavi slučajevima protiv bivših gerilaca OVK. Sjedište mu je u Den Haagu, a suci i tužitelji su međunarodni. Veliki broj kosovskih Albanaca sud u Haagu smatra pristranim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!