Havaji mobiliziraju Nacionalnu gardu zbog erupcije Mauna Loe

06.12.2022.

17:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Havaji - erupcija vulkana

Havaji - erupcija vulkana

Foto: Go Nakamura / Reuters

Vlasti na Havajima su mobilizirale Nacionalnu gardu radi otklanjanja posljedica erupcije Mauna Loe, najvećeg aktivnog vulkana u svijetu, iz kojega se lava polagano slijeva prema važnoj prometnici.

Dvadeset pripadnika Nacionalne garde američke pacifičke savezne države mobilizirani su "kako bi pomogli havajskom okrugu u upravljanju cestovnim prometom i u drugim zadaćama povezanim s erupcijom Mauna Loe", objavila je u ponedjeljak agencija za izvanredne situacije na otoku.

Najveći vulkan na otoku koji je počeo erumpirati 27. studenog, i dalje izbacuje lavu na sjevernoj padini, ali zasad ne prijeti kućama.

No vlasti su zabrinute zbog toga što lava brzinom 6 metara na sat teče prema važnoj prometnici "Saddle roadu", čije bi zatvaranje natjeralo stanovnike na velik i kompliciran zaobilazak.

Tok lave je sada 3,5 km udaljen od ceste, navodi se u ponedjeljak u izvješću Američkog geofizičkog instituta (USGS), ali zbog okolnosti je "teško ocijeniti hoće li i kada će tok lave doći do ceste".

USGS dodaje da je emisija sumpornog dioksida u padu, ali je i dalje dovoljno velika "da umjereno do znatno utječe na kvalitetu zraka na regionalnoj razini", ovisno o kretanju vjetra.

Mauna Loa, koja je toliko velika da prekriva polovinu havajskog otoka, nije erumpirala od 1984. Tada je 22 dana rigala lavu koja se potocima slijevala prema gradu Hilu, sjeveroistočno od vulkana, i zaustavila se na sedam kilometara od grada.

Vulkan se uzdiže 4.169 m iznad Tihog oceana i jedan je od šest aktivnih vulkana na havajskom arhipelagu. Od 1843. erumpirao je 33 puta. Na najvećem otoku arhipelaga je vulkan Mauna Kea visok 4.207 m.

Jugoistočno od Mauna Loe je vulkan Kilauea, veoma aktivan u zadnje vrijeme, s gotovo neprekidnim erupcijama od 1983. do 2019. Najnovija, ne tako velika erupcija, traje već nekoliko mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!