HDZ 1990. dio u vlasti Federacije BIH

27.04.2023.

16:23

Autor: Hina/E.P.C.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Hrvatska demokratska zajednica 1990. prihvatila je biti dio parlamentarne većine te bi trebala imati jednoga ministra u vladi Federacije BiH. Rezultat je to dogovora vodećih stranaka unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH kojega predvodi HDZ BiH.


- HDZ 1990. ulazi u vlast u Federaciji BiH svjestan odgovornosti i trenutka u kojemu se nalazi BiH i hrvatski narod, rekao je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.


U novome sazivu Vlade Federacije BiH ta će stranka imati ministra zdravstva. To bi trebao biti dr. Nediljko Rimac, predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990., koji je u jednome mandatu bio i premijer Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu.


Ranije je bilo predloženo da ministar zdravstva bude kandidat HDZ-a BiH dr. Milenko Bevanda.


Cvitanović dodaje kako je vodstvo HDZ-a 1990. postiglo dogovor s HDZ-om BiH i drugim strankama iz vodstva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje su podržale imena hrvatskih ministara.


Projekt u okviru HNS-a 


- Ulazimo u ovaj projekt u okviru Hrvatskog narodnog sabora i sva imena ispred Hrvata koji su u Vladi proizvod su dogovora u okviru ove grupacije stranaka, rekao je Cvitanović.


HDZ 1990. zajedno s partnerskom strankom Hrvatskim nacionalnim pomakom, koja je također članica HNS-a BiH, ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.


Njihove su ruke dobile dodatno na važnosti nakon što su probošnjačku osmorku, koja zajedno s HDZ BiH čini vladajuću koaliciju, napustile Stranka za BiH i Narodni europski savez.


Potpredsjednik Federacije BiH ne prihvaća entitetsku vladu bez članova SDA 


Da bi nova Vlada Federacije BiH bila izabrana, potrebno je osigurati potporu 50 zatupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od 98, koliko ih broji taj dom.


Za imenovanje nove vlade potrebno je i pronaći način kako zaobići potpredsjednika Federacije BiH Refika Lendu, inače dužnosnika najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije.


Lendo se protivi imenovanju nove vlade u kojoj ne bi bili ministri iz SDA, dok HDZ BiH i stranke probošnjačke grupacije, koje predvodi SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranke, ne žele SDA za koalicijskog partnera.


Očekuje se da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt intervenirati kako bi se deblokirala uspostava nove Vlade Federacije BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!