HDZ 1990. izlazi na izbore u BiH iako izborni zakon nije promijenjen

06.05.2022.

18:58

Autor: Hina/HRT/V.G.

HDZ BiH

HDZ BiH

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Predsjednik druge najsnažnije hrvatske stranke u BiH, HDZ-a 1990. izjavio je u petak da će stranka sudjelovati na izborima u listopadu i upozorio da prijeti eskalacija krize ako Bošnjaci nastave s preglasavanjem Hrvata.


Ilija Cvitanović je rekao kako je rat u BiH izbio kada su 'iscrpljena sva politička sredstva za postizanje dogovora o novom ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine.

- Trebali smo četiri godine ratovati da bismo potpisali mirovne sporazume o BiH. Naravno, ne priželjkujem takav scenarij ali podsjećam na povijesne lekcije, onda kada je jedan narod ponižen i obespravljen, a nepravda postane zakon, otpor postaje naša dužnost, rekao je Cvitanović nakon sjednice stranačkoga vodstva u općini Prozor Rami.

Središnje izborno povjerenstvo raspisalo je ranije ovoga tjedna opće izbore za listopad, unatoč tome što nije izmijenjen izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem konstitutivnih naroda i osigurao izbor legitimnih političkih predstavnika.

Višemjesečni pokušaji hrvatskih i bošnjačkih stranaka da postignu dogovor o izbornoj reformi nije uspio unatoč posredovanju administracije SAD-a i EU-a.

Cvitanović je zajedno sa čelnikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem sudjelovao u tim razgovorima koji su, tvrdi hrvatska strana, propali zbog opstrukcija bošnjačkih stranaka.

Unatoč tome, najavio je kako će njegova stranka sudjelovati na izborima.

- HDZ 1990. kao stranka će izaći samostalno na ove izbore na svim razinama, rekao je Cvitanović i najavio kako će u pojedinim sredinama nastupiti s drugim hrvatskim strankama kako se ne bi rasipali glasovi Hrvata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!