HDZ BiH i osmorka potpisuju sporazum o raspodjeli vlasti u FBiH, nema mjesta za SDA

17.03.2023.

14:36

Autor: Hina/HRT/A.V.

Dragan Čović

Dragan Čović

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

HDZ BiH i stranke probošnjačke osmorke potpisat će sljedećega tjedna novi sporazum o raspodjeli pozicija u vlasti Federacije BiH, izvijestio je u petak predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i odbacio mogućnost da se vodeća bošnjačka SDA nađe u vlasti toga entiteta.


 - Želimo u taj sporazum precizno navesti svaki resor u Vladi Federacije BiH, svaku instituciju, a ima ih jako puno, rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH.


Pojasnio je kako će se prije potpisivanja novoga sporazuma sa strankama osmorke, koje predvode SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, usuglasiti raspodjela svih funkcija kako bi se izbjegla situacija kakva se dogodila ovoga tjedna kada za suca Ustavnoga suda BiH iz Federacije BiH nije izabran Marin Vukoja. Za imenovanje sadašnjeg tajnika državnog Zastupničkog doma Parlamenta BiH na sjednici entitetskog Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije bio spreman glasati dio zastupnika iz stranaka osmorke iako je oko toga, tvrdi Čović, postignut usmeni dogovor uz nazočnost predstavnika međunarodne zajednice u BiH. 


- Sporazum će definirati ono što će otkloniti bilo kakav novi nesporazum, pojasnio je Čović.


Dodao je kako takvo nepoštivanje dogovora narušava povjerenje, kao što se to dogodilo s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA), koja je izigrala sporazum oko ustavnih i izbornih reformi kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata.


- To povjerenje je izgubljeno sa SDA što se mene osobno tiče, istaknuo je čelnik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora.


Nakon općih izbora održanih 2. listopada prošle godine izabrano je Vijeće ministara BiH te vlada Republike Srpske, dok u drugome entitetu, Federaciji BiH, još uvijek nije izabrana nova izvršna vlast. Problem je što stranke okupljene oko bošnjačko-građanske osmorke i HDZ-a BiH ne žele vodeću bošnjačku stranku SDA za partnera u vlasti. Ova stranka ima većinu u bošnjačkome klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te je, zahvaljujući tome, uspjela u čelništvo ovoga entiteta izabrati svoga dužnosnika Refika Lendu kao jednog od dva potpredsjednika entiteta, no on uskraćuje svoju potporu novoj federalnoj vladi bez sudjelovanja SDA u njoj. Bez njegova potpisa nije moguće imenovati mandatara i izabrati novu Vladu Federacije BiH.


Tridesetodnevni rok za izbor nova Vlade istječe 5. travnja. Čović navodi da je optimističan kako će se do toga roka izabrati nova Vlada Federacije BiH.


Izvijestio je i kako je na današnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u BiH ponovno za predsjednika Glavnoga vijeća ove institucije izabran Božo Ljubić, nekadašnji saborski zastupnik i čelnik HDZ-a 1990., dok je glavni tajnik također ostao Josip Merždo

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!