HDZ BiH počinje razgovore o uspostavi vlasti sa SDA-ovom oporbom

07.11.2022.

15:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak kako će sutra započeti razgovori s oporbenim bošnjačkim strankama o uspostavi izvršne vlasti po rezultatima nedavnih općih izbora, navodeći da su uvjet hrvatske strane euroatlantske integracije i izborne reforme.

- Razgovaramo sa svima koji mogu sastaviti legitimnu većinu, rekao je Čović na konferenciji za novinare između sjednica čelništva HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru.

Od uspostave višestranačja HDZ BiH je bio u vlasti s najvećom bošnjačkom Stranom demokratske akcije (SDA), no sada počinje razgovore o uspostavi vlasti s probošnjačkim oporbenim strankama koje predvode SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka.

Čović je dodao kako je u Federaciji BiH, gdje Vlada nije imenovana nakon izbora 2018., "potrebno malo više svježine".

Po stajalištu hrvatskih predstavnika partneri s bošnjačke i srpske strane bit će stranke koje budu imale najveći broj izaslanika u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda, čime se deklariraju kao legitimni predstavnici tih naroda.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH inzistiraju da se partneri kod Bošnjaka i Srba obvežu na euroatlantske integracije te izborne reforme kako bi se spriječilo preglasavanje toga najmanje brojnog konstitutivnog naroda.

Upitan o protivljenjima dijela bošnjačkih i srpskih političara u BiH oko eventualnog angažiranja postrojbi hrvatskih Oružanih snaga u sklopu mirovne misije EUFOR-a Althea, Čović je rekao kako je najvažnije da je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo nastavak njihova angažiranja u BiH.

- Očigledno je da se još nismo oslobodili prošlosti. Nekome odgovara da u Hrvatsku ode na more, a ne odgovara da ovamo dođe vojnik, rekao je Čović.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman uputio je nedavno pismo glavnom tajniku NATO saveza Jensu Stoltenbergu tražeći angažiranje Oružanih snaga RH u sklopu misiji Althea.

Dio medija u BiH objavio je presliku toga pisma nakon čega je više političara u BiH izrazilo protivljenje takvim nakanama.

Najoštriji je bio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je rekao da će se tome usprotiviti i spočitao je Hrvatskoj da je povezana s ratnim zločinima kroz presudu Haaškog tribunala šestorici dužnosnika nekadašnje HercegBosne. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!