HDZ i SNSD zajedno u vlasti BiH, potvrdili partnerstvo

19.11.2022.

16:47

Autor: Hina/HRT

Mostar

Mostar

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su u subotu da dvije stranke žele biti partneri te da im je cilj brzo uspostaviti vlast s bošnjačkim strankama koje imaju većinsku potporu toga naroda po rezultatima nedavno održanih izbora.

- Naše partnerstvo nema alternative i to pokazuje izborni rezultat, rekao je na konferenciji za novinare u Mostaru Čović nakon susreta vodstava dviju stranaka.

Pojasnio je kako će dvije stranke imati većinu u klubovima Hrvata i Srba gornjeg nacionalno koncipiranog Doma naroda što ih čini nezaobilaznim za funkcioniranje državnog Vijeća ministara.

Čovićeva stranka započela je pregovore s osam probošnjačkih stranaka koje su oporba vodećoj bošnjačkoj stranci SDA-u oko uspostave vlasti na razini entiteta Federacije BiH. Najčešće je ta većina ranije definirala i koje bi stranke mogle imati ministre u državnom Vijeću ministara.

Dodik je najavio da će SNSD podržati HDZ BiH u kandidiranju predsjedatelja Vijeća ministara što je funkcija koja se nacionalno rotira između Hrvata, Srba i Bošnjaka. U prethodnom mandatu to je bio Srbin, a ranije Bošnjak.

SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a i HDZ neće bez nas, rekao je Dodik govoreći o odnosima dvaju stranaka. Najavio je kako će razgovarati s oba bošnjačka bloka oko uspostave novog saziva Vijeća ministara.

- Mi ne želimo nikakvu destrukciju i nerazumne poteze. Mi želimo da to ide brzo i da deblokiramo projekte, istaknuo je.

Dodao je kako s HDZ-om nemaju identična stajališta oko više tema poput članstva u NATO savezu, no pri tome je naveo da dvije stranke postižu dogovore o temama oko kojih postoji zajednički jezik.

- S HDZ-om imamo načelan dogovor da jedna strana drugoj ne smeta. To je najbolje za BiH. Ako to Bošnjaci žele na taj način onda ćemo riješiti brojne probleme u BiH, istaknuo je čelnik SNSD-a.

Novi saziv državnog Vijeća ministara BiH bira natpolovična većina od 42 zastupnika iz donjeg, Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Teoretski je moguće izabrati Vijeće ministara BiH bez većih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka, no ta institucija bi bila beskorisna jer bi joj sve odluke padale u gornjem Domu naroda Parlamenta BiH.

Najizglednije je da u vlasti bude vodeća hrvatska i srpska stranka HDZ BiH i SNSD, dok će bošnjačke predstavnike presuditi činjenica tko će imati većinu u nacionalnome klubu državnog Doma naroda. Za to sada konkuriraju SDA i probošnjačke stranke okupljene oko SDP-a BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!