20:16 / 09.03.2022.

Autor: P.F./Hina

Herzog i Erdogan o planu transporta izraelskog plina u Europu

 Isaac Herzog i Recep Tayyip Erdogan

Isaac Herzog i Recep Tayyip Erdogan

Foto: STRINGER / Reuters

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako vjeruje da će posjet njegovog izraelskog kolege Isaaca Herzoga Turskoj biti prekretnica u dugo zategnutim odnosima te da je Ankara spremna za suradnju u energetskom sektoru.

Recep Tayyip Erdogan je to kazao nakon razgovora s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom u Ankari, što je prvi takav posjet nekog izraelskog lidera Turskoj od 2008.

Cilj susreta je poboljšanje odnosa nakon godina animoziteta primarno zbog izraelske okupacije palestinskih teritorija i podrške Ankare militantnoj islamističkoj skupini Hamas koja upravlja Gazom.

- Vjerujem da će ovaj povijesni posjet biti nova prekretnica u tursko-izraelskim odnosima. Naš zajednički cilj je oživjeti politički dijalog na temelju obostranih interesa, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači.

- Mislim da je ovo prilika za oživljavanje dosadašnje suradnje po pitanju energetike, dodao je, referirajući se na istraživanje turskih seizmičkih brodova u Sredozemnom i Crnom moru.

Erdogan je ranije rekao da bi dvije zemlje mogle surađivati na transportu izraelskog prirodnog plina u Europu, oživivši time ideju o kojoj se prvi put raspravljalo prije više od 20 godina. Sredozemni plin mogao bi smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu, što je cilj europskih lidera nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Planovi za podmorski plinovod od istočnog Mediterana do Europe, ali bez Turske, zastali su nakon što je SAD izrazio sumnju u taj projekt u siječnju.

Izraelsko-turski odnosi bili su na najnižoj razini 2018. kada su zemlje međusobno protjerale veleposlanike. Uzrok je bio spor zbog ubojstva 60 Palestinaca tijekom prosvjeda na granici Gaze. Tada su zaustavljene godine postupnog pomirenja nakon spora zbog izraelskog napada 2010. na humanitarni brod koji je plovio prema Gazi, u kojemu je ubijeno devet turskih propalestinskih aktivista.

Više desetaka Turaka prosvjedovalo je u srijedu protiv Herzgovog posjeta.

Usprkos svemu navedenom tursko-izraelska robna razmjena iznosila je 6,7 milijardi dolara 2021., što je porast u odnosu na 5 milijardi u 2019. i 2020.

Erdogan se nada da će ta brojka porasti na 10 milijardi dolara ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!