Hill: Sporazum Srbije i Kosova pravno obvezujući i bez potpisa, važna implementacija

21.03.2023.

17:27

Autor: M.M./HRT/Hina

Američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill

Američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages / Pixsell

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu pravno je obvezujući i bez potpisa, potvrdio je u utorak američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill. Kao jedan od ključnih elementa sporazuma istaknuo je to što su preuzete obveze za obje strane postale dijelom procesa njihovih europskih integracija.

- Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije o tome, ali ne mislim da je to jako važno. Pravo pitanje je nastaviti s implementacijom i to će biti zanimljivo vidjeti idućih tjedana i mjeseci, rekao je Hill u izjavi agenciji FoNet.

On je naglasio kako je vlastima u Prištini "jasno stavljeno do znanja" da je formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) "hitno i važno". Podsjetio je da je to obveza koja je tripartitno prihvaćena prije 10 godina - od Kosova, Srbije, ali i EU-a.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao što je EU, imaju sporazum kojeg se strane moraju pridržavati i osigurati njegovu implementaciju, rekao je Hill. Istaknuo je kako je ZSO važna za srpsku zajednicu na Kosovu i njezinu sigurnost i budućnost.

Na pitanje o izjavi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Aneks europskog prijedloga primjenjivati "do crvenih linija", američki diplomat odgovorio je kako je Vučić "jasno rekao što može prihvatiti, a što ne".

- Umjesto da govorimo o crvenim linijama, trebamo se fokusirati na činjenicu da je on bio veoma jasan što može učiniti s EU, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba biti učinjeno i na drugoj strani, poručio je Hill.

Poslije subotnjeg 12-satnog sastanka u Ohridu na kojem su Beograd i Priština, pod pokroviteljstvom EU-a, prihvatili Aneks europskog sporazuma o normalizaciji odnosa, iz Washingtona i Bruxellesa više je puta naglašeno da su ti dokumenti pravno obavezujući, bez obzira na to što nisu potpisani, te da će to objema stranama biti mjerljiv dio pregovaračkog okvira na putu prema Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!