HNS BiH će s vlastima BiH i RH raditi na korištenju europskih fondova

15.05.2023.

17:11

Autor: I.Z./HRT/Hina

Božo Ljubić

Božo Ljubić

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić najavio je da će to izvršno tijelo HNS-a, koje okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH, intenzivirati suradnju s vlastima u BiH i Hrvatskoj s ciljem korištenja europskih fondova i promoviranja projekata u brojnim područjima.

Glavno vijeće HNS-a BiH službeno je konstituirano danas nakon što je konačno izabrana Vlada Federacije BiH, a ranije i Vijeće ministara, čiji su vodeći ljudi, koji dolaze iz ovih stranaka, imenovani u šesnaest njegovih odjela. Zajedno s njima na čelu tih odjela su i direktori najvećih javnih kompanija kako bi koordinirali politike i projekte od strateškog značenja za Hrvate u BiH.

- Cilj je da ti odjeli budu kompatibilni s ministarstvima u Vijeću ministara i Vladi FBiH, ali isto tako s ministarstvima Republike Hrvatske. Nakon što je BiH dobila kandidacijski status u Europskoj uniji otvaraju se mnoge dodatne mogućnosti suradnje, rekao je Ljubić u izjavi za medije.

Posebno je naglasio potencijale u područjima poljoprivrede i energetike.

- Računamo da će se u sektoru poljoprivrede moći realizirati brojni projekti u suradnji s Republikom Hrvatskom, putem prekogranične suradnje i drugih fondova Europske unije, rekao je Ljubić.

Pojasnio je kako će se unutar odjela Glavnoga vijeća raditi na prijedlozima i projektima te izradi strategije. Najavio je kako je za BiH, ali i za Hrvate važan projekt povezivanja na plinovod s Hrvatskom putem Južne interkonekcije kojim bi se diverzficirala opskrba plinom s LNG terminala na Krku.

- Za nas je važna u tome dijelu suradnja u oblasti obnovljivih izvora energije, te izgradnje Južne plinske interkonekcije koja je projekt od strateškog državnog interesa jer diversificira opskrbu tim energentom, ali je i projekt od prvorazrednog nacionalnog interesa za Hrvate budući do sada jedino većinski hrvatski prostori u BiH nisu bili priključeni na plinovod, rekao je Ljubić.

BiH jedinu opskrbu plinom trenutačno ima Turskim tokom otkuda se plinom opskrbljuje iz Rusije. Uz novi plinovod s ruskim plinom Istočnom interkonekcijom, na čemu inzistiraju vlasti Republike Srpske, u Federaciji BiH rade je projektu plinskog povezivanja s Republikom Hrvatskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!