HNS BiH poziva na žurnu uspostavu vlasti na temelju sporazuma s 'osmorkom'

12.12.2022.

17:08

Autor: Hina/HRT

Sarajevo

Sarajevo

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Čelništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH pozvalo je u ponedjeljak na žurnu uspostavu vlasti na temelju sporazuma kojega je vodeća stranka toga saveza HDZ BiH potpisala s predstavnicima probošnjačkih i građanskih stranaka tzv. 'osmorke' i uz potporu vodeće srpske stranke SNSD-a. 

Prošloga tjedna HDZ BiH i stranke 'osmorke' koju predvodi SDP BiH dogovorile su raspodjelu ključnih pozicija na svim razinama od države, preko entiteta i županija kroz zajedničko sudjelovanje u vlasti. Dogovor je postignut i sa SNSD-om, Milorada Dodika, koji će im se priključiti u vlasti u državnom Vijeću ministara. To pak znači da u vlasti neće sudjelovati vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA).

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, koji okuplja desetak najvećih hrvatskih političkih stranaka BiH, održanom u Mostaru, priopćeno je kako HNS očekuje da će se žurno uspostaviti vlast na načelima sadržanim u potpisanom dokumentu sa strankama 'osmorke'.

"Ovakav dokument jamči programsku osnovu funkcioniranja u sklopu koje će stabilnost i funkcionalnost institucija biti najveća snaga nastavka reformskih procesa navedenih u dokumentu", stoji u priopćenju.

Najavljenu uspostavu vlasti mogla bi otežati činjenica da je SDA blizu dobivanja 13. mandata u bošnjačkom klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH, čime bi ta stranka mogla uvjetovati izbor predsjednika i dvoje dopredsjednika Federacije BiH te vlade toga entiteta.

Prošloga tjedna je čelnik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović nagovijestio kako SDA, unatoč takvome raspletu, neće sudjelovati u vlasti, a njihov poziv da se dogovore oko zajedničkog sudjelovanje u vlasti odbile su i stranke 'osmorke'.

Iz HNS-a BiH su izrazili očekivanje i da će se nastaviti razgovori o izbornim reformama kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH koje je, kako se navodi, "i ovaj put grubo uzurpirano nametanjem nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva".

Po četvrti put za hrvatskog člana državnoga vrha, glasovima dominantno bošnjačkih birača, biran je Željko Komšić, čija je stranka bliska SDA-u Bakira Izetbegovića.

Prema priopćenju nakon današnje sjednice, čelništvo Hrvatskog narodnog sabora pozdravilo je i najave o mogućem stjecanju kandidacijskog statusa Bosne i Hercegovine za ulazak u EU ovoga tjedna.

"HNS BiH će se i dalje beskompromisno zalagati za europsku budućnost Bosne i Hercegovine, uključujući provođenje ključnih reformi za jačanje Bosne i Hercegovine i njezine europske perspektive", naveli su u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!