19:42 / 16.01.2022.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Grlić Radman kod Lavrova u jeku zahladnjenja odnosa Moskve s Washingtonom i NATO-om

Grlić Radman dolazi kod Lavrova u Moskvu

Grlić Radman dolazi kod Lavrova u Moskvu

Foto: HTV / HRT

U jeku napetosti na rusko-ukrajinskoj granici traži se rješenje za odmrzavanje pregovora Rusije s jedne te SAD-a i NATO-a s druge strane. 

Nakon što ovotjedni pregovori nisu dali rezultata, NATO i SAD izrazili su spremnost za daljnje razgovore s Ruskom Federacijom, uz poziv Moskvi da poduzme hitne mjere za deeskalaciju rusko-ukrajinske krize. 

- Ruska strana za sada je suzdržana, kažu da je prvo potrebno razjasniti radi li se o pokušaju odugovlačenja procesa ili o stvarnoj želji za konstruktivnim nastavkom pregovora, istaknuo je u javljanju iz Moskve naš reporter Gordan Žvanović dodajući da ruski stručnjaci upozoravaju da SAD i NATO žele razgovarati o temama koje njima odgovaraju, poput nuklearnog odvraćanja, a ne o temi bitnoj za Rusiju, to je sprečavanje daljnjeg širenja NATO-a na istok.

- Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova oštro je poručio da nema smisla sjedati ponovno za pregovarački stol bez konkretnih prijedloga. Na prije iznesene vrlo ambiciozne zahtjeve ruske strane, koji uključuju zahtjev da se spriječi proširenje NATO-a na istok, na Ukrajinu i Gruziju, NATO nije pristao. U takvim okolnostima u Rusku Federaciju dolazi hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, dodaje Žvanović ističući da se radi o uzvratnom posjetu kolegi Sergeju Lavrovu, a što je dogovoreno još prije godinu dana.

- Grlić Radman dolazi u Moskvu uz jasnu poruku da Hrvatska priznaje i slijedi poruke NATO-a i Europske unije, priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, no isto tako želi graditi gospodarske i bilateralne odnose s Rusijom, dodaje.

Dvojica ministara razgovarat će o stanju na jugoistoku Europe, sigurno će se dotaknuti sigurnosne situacije u ruskom okruženju kao i aktualne zdravstvene i energetske krize. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!