19:56 / 14.11.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Hoće li sporazum o klimi ostati "mrtvo slovo na papiru"?

Konferencija o klimi u Glasgowu

Konferencija o klimi u Glasgowu

Foto: Yves Herman/File Photo / REUTERS

Na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, koja je nazvana povijesnom, ipak je postignut kakav-takav dogovor koji bi trebao spriječiti ubrzano globalno zagrijavanje i njegove katastrofalne posljedice. Sporazumom je otvoren put ulaganjima bilijuna dolara u zaštitu šuma, postrojenja za proizvodnju obnovljive energije te druge projekte za borbu protiv klimatskih promjena. No, hoće li sve ostati mrtvo slovo na papiru?

Oči svijeta dva su tjedna bile uprte u Glasgow i klimatski summit. 200 zemalja sudionica UN-ove konferencije, nakon tvrdih i teških pregovora, postiglo je kompromisni dogovor da će se globalno zagrijavanje održavati na jedan i pol Celzijev stupanj.

- Ovo je krhka pobjeda! Održali smo se s jednim i pol Celzijevim stupnjem na životu. To je bio naš sveobuhvatni cilj kada smo prije dvije godine krenuli na ovo putovanje. Ali ipak bih naglasio da je puls od jednog i pol stupnja slab - iako smo ga prihvatili, kaže Alok Sharma, predsjednik klimatske konferencije COP26.

- Prvi put imamo više od 190 zemalja koje se slažu da se trebaju oglasiti smrtna zvona za energiju ugljena, ističe britanski premijer Boris Johnson.

Kamen spoticanja bila su upravo fosilna goriva. Ta će se goriva postupno smanjivati, iako je većina zemalja tražila formulaciju postupno ukidati. Izmjene su na zahtjev Kine i Indije morale biti uvedene u sporazum u posljednjim trenucima.

- Postupno ukidanje korištenja ugljena u ovom trenutku tehnički nije moguće. Ni jedan od scenarija ne može predvidjeti da će Indija imati nultu ovisnost o ugljenu čak ni do 2050. godine, kaže Samart Sengupta, iz Indijskog centra za znanost i okoliš.

Jedan od najvećih svjetskih zagađivača - Kina - odgovorna je za gotovo 30 posto globalnih emisija. Obvezala se da će ih početi smanjivati 2030.

- I dalje kucamo na vrata klimatske katastrofe. Vrijeme je da oglasimo alarm za uzbunu!, kaže glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Bogate zemlje još su se 2009. obvezale da će pomoći sa 100 milijardi dolara godišnje siromašnijim državama u borbi protiv klimatskih promjena i prelasku na čišću energiju.

Taj cilj nije ispunjen! Znanstvenici pozivaju na aktivno provođenje mjera za smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Jer to može svijet spasiti od klimatske katastrofe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!