Hodorkovski: Samo će revolucija svrgnuti Putina

25.02.2022.

19:03

Autor: Hina/A.P.C.

Vladimir Putin dolazi na sastanak ruskog Vijeća sigurnosti

Vladimir Putin dolazi na sastanak ruskog Vijeća sigurnosti

Foto: Alexey Nikolsky / Kremlin via REUTERS

Samo će revolucija svrgnuti Vladimira Putina, rekao je u petak Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek u Rusiji, prije nego što je pao u nemilost Kremlja, te dodao kako očekuje da će Putin nastaviti gušiti prosvjede u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Mihail Hodorkovski, koji je za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina 1990-ih postao jedan od najmoćnijih ruskih oligarha, rekao je kako sumnja da ruski narod podržava invaziju na Ukrajinu.


- U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo, rekao je novinarima videovezom Hodorkovski govoreći o invaziji. Na trenutke se činilo da je na rubu suza.


Dok je govorio, ruske su rakete padale na ukrajinske gradove, uključujući i glavni grad Kijev, gdje su obitelji smještene u skloništa zbog ruske ofenzive.


Pedesetosmogodišnji Hodorkovski rekao je da Vladimir Putin želi zauzeti Ukrajinu, uništiti njezinu obranu i postaviti marionetsku vladu u Kijevu. Dodao je da bi Zapad trebao pomoći Ukrajini tako da naoruža njezino stanovništvo jer će se u protivnom suočiti "s dugotrajnom i moguće krvavom okupacijom".


- Smjena Putinova režima se ne može ostvariti demokratskim mjerama. Promjena može doći isključivo revolucijom - revolucijom odozgo ili revolucijom odozdo, rekao je Hodorkovski i dodao da je revolucija moguća kao rezultat vojnog poraza ili Putinove smrti.


Hodorkovski je 69-godišnjeg Putina, vođu Rusije od 1999., nazvao diktatorom koji živi u strogo kontroliranom informacijskom mjehuru i koji se neprestano mora dokazivati svojim bliskim suradnicima.


Ruski dužnosnici odbacuju takve kritike i ističu Putinove ponovljene izborne pobjede i rezultate anketa koje pokazuju da je i dalje popularan. 


Putin je Hodorkovskog više puta nazvao zločincem.


Mihail Hodorkovski bio je osuđen za utaju poreza i prijevaru 2005. na suđenju u Moskvi, za koje je rekao da su potaknuli njegovi neprijatelji koji su htjeli uništiti njegovu naftnu kompaniju Jukos i kazniti ga zbog njegovih političkih ambicija. Optužbe je uvijek poricao.


Putin je Hodorkovskog pomilovao 2013. nakon čega je napustio Rusiju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!