14:58 / 25.03.2020.

Autor: S.M./HRT/Hina

Hojs o slanju vojske na granicu s RH nakon dogovora s oporbom

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Aktivirati vojsku za čuvanje naše južne granice bit će nužno u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa, kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Ljubljani.
Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je da će uključivanje slovenske vojske na granici s Hrvatskom biti nužno, kako zbog ilegalnih migracija, tako i zbog opterećenosti policije dodatnim zadaćama u vrijeme epidemiološke krize.

Aktivirati vojsku za čuvanje naše južne granice bit će nužno u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa, kazao je Hojs.Za aktivaciju zakonskog člana koji bi vojsci dao neke policijske ovlasti i mogućnost da štiti granicu potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Zato je Hojs kazao da će se idućih dana sa zastupničkim klubovima oporbe sastati kako bi ih uvjerio da je taj postupak neophodan.

Rekao je da aktivaciju vojske za zadaće na granici podržava i predsjednik države Borut Pahor i vlada premijera Janeza Janša, pa vjeruje da će se potrebna većina u parlamentu dobiti, a vojska bi te izvanredne ovlasti dobila na tri mjeseca, odnosno za trajanja krize oko koronavirusa.

Hojs je pojasnio je da je slanje vojske na granicu u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa neophodna, kako zbog pojačanih migracija, tako i zbog sve većeg obujma poslova koji u epidemiji policiju čekaju u unutrašnjosti države.

- U Sloveniji još nemamo oboljelih migranata, ali je broj zatečenih ilegalnih migranata u Sloveniji na početku ove godine za 70 posto veći nego lani. U BiH je šest tisuća migranata, ne znamo niti gdje se nalaze ni jesu li zaraženi koronavirusom. Zato je zaštita naše južne granice jedan od prioriteta vlade u sadašnjem trenutku, kazao je Hojs, dodavši da je u vrijeme krize oko koronavirusa glavna zadaća vlade zaštititi slovenske državljane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!