Hollywoodske zvijezde za prevenciju nasilja od oružja

14.06.2022.

07:19

Autor: V.K./HRT/Hina

Hollywoodske zvijezde za prevenciju nasilja od oružja

Hollywoodske zvijezde za prevenciju nasilja od oružja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Više od 200 redatelja, producenata, glumaca i drugih filmskih i TV profesionalaca potpisalo je u ponedjeljak otvoreno pismo u kojem zahtijevaju da filmovi i TV emisije budu primjer kada je u pitanju vatreno oružje.

Ovo otvoreno pismo je napisano kao odgovor na masakr 19 djece i dvije učiteljice u teksaškoj osnovnoj školi krajem svibnja i prethodnu smrtonosnu pucnjavu u Buffalu.

- Kulturalni stavovi o pušenju, opijanju i vožnji, korištenju sigurnosnih pojaseva i jednakosti u braku dijelom su se razvili pod utjecajem filmova i televizije. Vrijeme je da počnemo s opasnostima vatrenog oružja, stoji u pismu koje je objavila Bradyjeva kampanja, udruga koja poziva na strože propise o oružju u Sjedinjenim Državama.

Među potpisnicima su holivudske zvijezde Amy Schumer, Julianne Moore, Adam Brody i Mark Ruffalo, slavni producenti J.J. Abrams, Shonda Rhimes i predsjednica Lucasfilma Kathleen Kennedy, kao i mnoge druge slavne osobe kao što su Jimmy Kimmel i Adam McKay, Judd Apatow...

- Ne tražimo od svih da prestanu prikazivati oružje na ekranu. Molimo pisce, redatelje i producente da obrate pozornost na nasilje s oružjem prikazano na ekranu i da promiču sigurnost u rukovanju tim oružjem, nastavljaju potpisnici.

Napominjući da je broj smrtnih slučajeva od vatrenog oružja nedavno premašio broj nesreća s motornim vozilima među mladim Amerikancima, otvoreno pismo traži od profesionalaca iz industrije da "ograniče scene koje prikazuju i djecu i oružje".

Prema službenim statistikama, 2020. godine vatrenim oružjem ubijeno je 4.368 američke djece i adolescenata mlađih od 20 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!