14:19 / 02.08.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Hong Kong: Državni službenici moraju se cijepiti ili će plaćati redovite testove

Hong Kong, ilustracija

Hong Kong, ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Necijepljeni zaposlenici vlade Hong Konga, kao i prosvjetni i zdravstveni radnici uskoro će morati plaćati redovite testove na koronavirus, rekla je hongkonška čelnica Carrie Lam, najavivši mjere za poticanje stanovništva na cijepljenje.

U Hong Kongu 56 dana nije bilo lokalnih slučajeva zaraze koronavirusom. Život se u tom globalnom financijskom središtu uglavnom vratio u normalu, osim što ostaju na snazi mjere ograničenja vezane za putovanja, a za sve koji dolaze potrebna je hotelska karantena.

Vlasti nisu bile zadovoljne sporijom početnom kampanjom cijepljenja, iako su se brojevi posljednjih mjeseci poboljšali nakon što su razne tvrtke objavile niz pogodnosti za one koji se cijepe, uključujući osvajanje stana vrijednog oko milijun dolara na lutriji.

- Ako je potpuno osobni izbor ne cijepiti se i tako odbiti pomoći društvu u postizanju imuniteta krda, odgovorna vlada to ne bi trebala tolerirati, rekla je Carrie Lam novinarima.

Lam je također istaknula da bi cijepljeni ljudi koji u Hong Kong dolaze iz rizičnih zemalja i imaju negativan test na COVID-19 te pozitivan test na antitijela mogli provesti sedam umjesto 14 dana u obveznoj hotelskoj karanteni, a u drugom tjednu im se preporučuje da budu oprezni.

- Oni koji nisu cijepljeni, međutim, moraju provesti dodatnih sedam dana u hotelu, dodala je Lam.

Vlada također razmišlja o produljenju dostupnosti centara za cijepljenje do kraja listopada. Otprilike trećina populacije primila je preporučene dvije doze cjepiva, a manje od polovine je primilo barem jednu dozu. Za usporedbu, suparničko financijsko središte Singapur namjerava dopustiti ulazak u zemlju bez karantene od rujna, kada se očekuje da će 80 posto stanovništva biti cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!