Hong Kong poslao 500 policajaca u urede prodemokratskog lista

17.06.2021.

09:26

Autor: M.M./HRT/Hina

Policija je uhitila glavnog urednika i još četvoricu dužnosnika lista

Policija je uhitila glavnog urednika i još četvoricu dužnosnika lista

Foto: Lam Yik / Reuters

Oko 500 policajaca pretražilo je u Hong Kongu urede prodemokratskog lista Apple Daily, tvrdeći da su njegova izvješća kršila zakon o nacionalnoj sigurnosti, javlja BBC.

Policija je također uhitila glavnog urednika i još četvoricu dužnosnika lista. Također je zamrznuto 2,3 milijuna američkih dolara imovine u vlasništvu triju tvrtki povezanih s listom.

Apple Daily je u vlasništvu Jimmyja Laija, koji je u zatvoru zbog niza optužbi.


Poznato je da je Apple Daily kritičan prema vodstvu kontinentalne Kine.

Na brifingu za novinare policija je priopćila da je od 2019. Apple Daily objavio više od 30 članaka koji pozivaju zemlje da uvedu sankcije protiv Hong Konga i kontinentalne Kine. Dodaje se da je imovina tvrtki Apple Daily Limited, Apple Daily Printing Limited i AD Internet Limited zamrznuta.

Deseci istaknutih aktivista uhićeni su od uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti prošle godine.

Policija je danas upala u ured lista Apple Daily i blokirala sve ulaze i izlaze. List je preko svoje stranice na Facebooku uživo objavio snimke premetačine.

Policija je u priopćenju navela da je provela akciju pretraživanja u medijskoj tvrtki, dodajući da su imali nalog "pretražiti i zaplijeniti novinarski materijal".

Fotografije koje je Apple Daily objavio na mreži, pokazuju kako policija pregledava računala novinara. Policija je bila u domovima glavnog urednika i izdavača te ih je uhitila.

Ovo je druga premetačina u prostorijama lista Apple Daily u manje od godinu dana - prošlog kolovoza uhićeno je 10 osoba, uključujući Laija i njegove sinove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!