21:04 / 27.04.2020.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Hong Kong razvio neotrovno antivirusno dezinfekcijsko sredstvo

-

-

Foto: - / -

Ujedinjeni narodi svjetske vlade pozivaju da u kontroli mjera i širenju svojih ovlasti poštuju ljudska prava.
Ujedinjeni narodi svjetske vlade pozivaju da u kontroli mjera i širenju svojih ovlasti poštuju ljudska prava. U Australiji, koju svjetski mediji navode kao odlikaša u borbi s koronavirusom, u samo pola dana više od milijun građana preuzelo je kontroverznu aplikaciju za pametne telefone namijenjenu ubrzanom pronalasku osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Posljedice aplikacije na privatnost građana tek će se procjenjivati. Da bi bila učinkovita, mora se njome koristiti najmanje 40 posto australske populacije.

- Odaziv australskih građana je fenomenalan. Oni znaju kako je aplikacija način da zaštite sami sebe, kao i naše zdravstvene radnike koji moraju obavljati svoj posao. Nema pozadinske priče, aplikacija je iznimno sigurna kada su u pitanju osobni podaci, rekao je Brendan Murphy, čelnik australske zdravstvene službe.

U Izraelu za to vrijeme Vrhovni sud donosi odluku kojom tamošnja tajna služba mora prestati pratiti mobitele zaraženih dok se ne donese zakon koji bi takvo što dopustio.

- Mislim da Vrhovni sud ima pravo. Svjestan sam da vlada pandemija i da društvo mora biti zdravo, ali bitno je očuvati i privatnost i ljudska prava. Moramo vladu držati pod budnim okom, rekao je Ziv Zac, glazbenik iz Tel Aviva.

MAP-1 ime je neotrovnog antivirusnog dezinfekcijskog sredstva na kojemu su hongkonški znanstvenici radili puno desetljeće. Nakon što je klinički testiran u hongkoškoj bolnici i jednom umirovljeničkom domu početkom godine, komercijalna prodaja odobrena je u veljači, a u tamošnje trgovine stiže sljedećeg mjeseca. Za razliku od razrijeđenog izbjeljivača ili alkohola, ojačan je polimerima osjetljivima na toplinu, koji sadržavaju milijun nanokapsula učinkovitih u suzbijanju spora bakterija i virusa, i nakon što su se njegove čestice osušile.

- Kada netko dotakne površinu, polimeri osjete povišenu temperaturu ljudskog tijela, njegove nanokapsule se otvaraju i otpuštaju dezinficijens. Kada se makne ruka s površine, one će se zatvoriti i na taj način sačuvati dezinficijens, rekao je Joseph Kwan, Hongkoško sveučilište znanosti i tehnologije.

Budući da su prošlih dana u El Salvadoru zabilježeni deseci ubojstava, u želji da prekinu komunikaciju između pripadnika istih bandi, vlasti su se u sedam najčuvanijih zatvora odlučili na 24-satnu karantenu, svih sedam dana u tjednu.

- Odlučili smo se na miješanje pripadnika različitih kriminalnih skupina u zatvorskim ćelijama. Vlada neće ustuknuti ni pred jednom kriminalnom organizacijom, ova država primijenit će pravo i natjerati sve da ga poštuju, rekao je Osiris Luna, pomoćnik salvadorskog ministra sigurnosti.

U Peruu, pak, prisega novog ministra unutarnjih poslova. Dosadašnji je podnio ostavku nakon što je 1300 policajaca bilo pozitivno na koronavirus, a njih 20 preminulo. Sumnja se na korupciju u nabavi zaštitne opreme za tisuće pripadnika peruanskih snaga sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!