16:04 / 24.05.2020.

Autor: HRT

Hong Kong: Uhićeno više od 120 prosvjednika

Foto: Tyrone Siu/REUTERS

Foto: Tyrone Siu/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Stanje u Hong Kongu doista je kritično. Zabrinjava nas to što Komunistička partija Kine iskorištava loš zakon kako bi dodatno ugušila slobodu stanovnika Hong Konga, rekao je jedan aktivist.
Policija je u Hong Kongu vodenim topovima i suzavcem pokušala zaustaviti tisuće prodemokratskih prosvjednika koji se ne slažu s nacrtom kontroverznog zakona o nacionalnoj sigurnosti, a kojega Peking želi nametnuti toj kineskoj poluatonomnoj regiji.

Uhićeno je najmanje 120 prosvjednika. Zajedničkom izjavom, više od 200 svjetskih političara kritiziralo je zakon koji je, prema njihovu mišljenju, "sveobuhvatni napad na autonomiju grada, vladavinu zakona i temeljne slobode". Peking, pak, tvrdi da će se zakonom u Hong Kongu zabraniti "izdaja, secesija, podjela i subverzija".

- Stanje u Hong Kongu doista je kritično. Zabrinjava nas to što Komunistička partija Kine iskorištava loš zakon kako bi dodatno ugušila slobodu stanovnika Hong Konga. Oni pokušavaju upropastiti model 'jedna zemlja, dva sustava' i jednostavno ignoriraju primjedbe građana, kazao je Lam Cheuk-Ting, jedan od aktivista.

SAD prijeti Kini sankcijama zbog statusa Hong Konga

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien zaprijetio je da će Washington nametnuti sankcije Kini i Hong Kongu ako Peking donese zakon o nacionalnoj sigurnosti na teritoriju Hong Konga.

- Teško je vidjeti kako će Hong Kong ostati azijsko financijsko središte ako ga Kina preuzme, rekao je Robert O'Brien za NBC i dodao kako bi to bila "velika pogreška" Pekinga. Upozorio je da "financijska zajednica" u tom slučaju neće ostati u Hong Kongu.

O'Brien je objasnio da State Department neće moći potvrditi zadržava li Hong Kong "visoku razinu autonomije", a to će dovesti do pravnih implikacija.

- Ako se to dogodi, bit će sankcija i za Hong Kong i za Kinu. Kina je ovisna o kapitalu iz ostatka svijeta. Ako izgube pristup tome kroz Hong Kong, to će biti veliki udarac Xiju Jinpingu i Komunističkoj partiji Kine, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!