Hospitaliziran bivši gruzijski predsjednik Sakašvili

08.11.2021.

20:36

Autor: P.F./Hina

Mihail Sakašvili

Mihail Sakašvili

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

 Bivši gruzijski predsjednik i oporbeni čelnik Mihail Sakašvili, koji je u zatvoru i od početka listopada štrajka glađu, prebačen je u zatvorsku bolnicu zbog zabrinutosti za njegovo zdravlje.

Prozapadni predsjednik od 2004. do 2013., kojeg sada smatraju oporbenim čelnikom, Sakašvili se 1. listopada vratio u Gruziju iz osmogodišnjeg egzila. Odmah je uhićen i zatvoren zbog zlouporabe vlasti, u progonu za koji Sakašvili tvrdi da je isključivo politički.

Karizmatična i ambivalentna ličnost gruzijske, ali i ukrajinske politike, Sakašvili je u štrajku glađu 39 dana prosvjedujući protiv zatočenja.

Njegovi pobornici, koji bi se trebali sastati navečer u Tbilisiju, tjednima zahtijevaju njegovo oslobođenje ili barem hospitalizaciju zbog njegovog zdravlja. Nakon što su najprije odbili tu hospitalizaciju, vlasti su ipak popustile.

- Kako bi izbjegli pogoršanje zdravstvenog stanja Mihaila Sakašvilija i zbog njegove sigurnosti, prebačen je iz zatvora u zatvorsku bolnicu, navela je zatvorska uprava.

Ranije danas liječnici su pregledali Sakašvilija i istaknuli visoku opasnost od komplikacija i potrebu za hitnim liječenjem u dobro opremljenoj polivelantnoj klinici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!