HRT iz Ukrajine: Bitka za Mariupolj u završnoj fazi, slijedi bitka za Donbas

13.04.2022.

19:51

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Miro Aščić o ratu u Ukrajini

Miro Aščić o ratu u Ukrajini

Foto: Dnevnik / HRT

Iz Lavova se s najnovijim informacijama o ratu u Ukrajini u središnji Dnevnik HTV-a javio reporter Miro Aščić.

Govoreći o bitki za Mariupolj, koja se vodi još od prvih dana rata, te iščekivanju bitke za Donbas, koja će umnogome odrediti kako će završiti ruska invazija na Ukrajinu Aščić je rekao kako je očito da bitka za Mariupolj nakon gotovo 50 dana ulazi u završnu fazu.

- Preostali ukrajinski borci potisnuti su u dva golema industrijska postrojenja iz doba Sovjetskog saveza koji su prije rata zapošljavali na desetke tisuća ljudi. Nakon predaje marinaca u industrijskom kompleksu Iljič preostali su pripadnici bataljuna Azov koji su se utvrdili u industrijskom postrojenju Azovstal. Njih protivnička strana smatra neonacističkom skupinom i želi ih u potpunosti uništiti. Međutim "Azovci" su se u Mariupolju pokazali kao iznimno hrabri borci. Znajući što ih čeka nakon predaje oni trenutačno na to ne pomišljaju. Separatistički lideri najavili kako će ih uništavati najtežim oružjem ako se ne odluče na predaju, izvijestio je Aščić.

Dodao je kako na istoku Ukrajine u posljednja dva tjedna nema velikih promjena na bojištu i to isključivo zbog snažnog otpora ukrajinske vojske.

- Tamo bitke za deset puta manje gradove od Mariupolja traju i po nekoliko tjedana. Očito je da je ruska vojska shvatila kako nema dovoljno snage da zauzme preostali teritorij u Donjeckoj i Luganskoj oblasti te pregrupirava svoje snage i vojsku koju je povukla sa sjevera Ukrajine sada dovlači u Donbas, rekao je Aščić.

- Istodobno danonoćno raketira ukrajinske vojne položaje, vojnu, ali i civilnu infrastrukturu. Nakon što je uništila brojna ukrajinska skladišta goriva u posljednje vrijeme uništava ukrajinska željeznička čvorišta. Ukrajina ima iznimno razvijenu željezničku mrežu s preko 1500 kolodvora i preko 400.000 zaposlenih. Očito je ruski cilj uništiti ukrajinske linije opskrbe, spriječiti da Ukrajina prebacuje svoje snage u Donbas. I kada Rusija pomisli da je to postigla i kada pomisli da ima dovoljne snage očito je da nas čeka ključna bitka u Donbasu koja će zasigurno odrediti ishod rata u Ukrajini. S druge strane postoje neka nagađanja kako ruska strana planira u potpunosti okružiti glavninu ukrajinske vojske u Donbasu, a za to bi joj trebalo spojiti svoje snage iz Harkivske oblasti, iz Izjuma i iz Marinke kod Donjecka, područja koje je udaljeno nekih 200-tinjak kilometara, objasnio je Aščić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!